Televizyon izleme konusunda dünyadaki birçok ülkeye göre ön sıralarda bulunduğu belirtilen Türkiyede, kitap okuma için ayrılan zamanın az olduğu öne sürüldü.
Alaşehir Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneğince (ASİAD) organize edilen konferansta, İletişim Uzmanı, Eğitimci-Yazar Canten Kaya, Çevremizde Etkin İletişim Kurma Yöntemleri konusunda sunum yaptı.
16 saniye ayırıyoruz
Kaya, çevreye doğru mesaj verebilmek ya da alabilmek için bilgili, okuyan, araştıran bir toplum olunması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: Okumayan, araştırmayan, bilgisiz toplumlarda istenilen iletişim başarısı sağlanamaz. Dünyada televizyon izlemekte ABDden sonra ikinci sırada geliyoruz. Dolayısıyla kitap okumuyoruz. Almanyada bir kişi günde 24 dakika kitap okurken, bizde buna ayrılan zaman 16 saniye. Bir Japon yılda 25, İsveç 10 kitap okurken, Türkiyede aynı sürede altı kişi bir kitap okuyor.
İletişim eksikliği
Kaya, 1.600den fazla tarih kitabının altını çizerek okuyan Atatürkün, Çocukluğumda fakirdim. Elime iki kuruş geçince bir kuruşuyla kitap alır okurdum, yoksa bu kadar başarılı olamazdım dediğini söyledi. Kaya, araştırmalara göre, Fatih Sultan Mehmetin de günde 8 saat kitap okuduğunu ifade etti. Etkin iletişim kurmada, karşıdaki kişiye yönelik umursamaz tavır içine girilmemesi gerektiğini bildirdi.