Isparta Süleyman Demirel Hava Limani 1997 yilinda açildi. Yilda 600 bin yolcu kapasitesi olan havalimani istenilen yolcu sayisina ulasilamadigi için 2000 yilinda düzenli uçus seferlerinden mahrum kaldi. 2002’de uçus okulu haline getirilen havalimani, simdilerde yeniden düzenli seferlere hazirlaniyor. Isparta ile Burdur’un belediyeleri, ticaret odalari ve ticaret borsalarinin baskanlari görüsmeler sonunda havalimaninin yeniden açilmasi için çalisma baslatti. Havalimanindan en azindan Istanbul’a sefer düzenlenmesini isteyen heyet, Fly Air sirketi ile görüsmeler yapti. Sirketin sartlarini kabul eden Isparta ve Burdur heyeti, konuyla ilgili Ulastirma Bakanligi’ndan izin talep etti. Bakanliktan izin alindi ancak hava tasimaciliginin önemli parçalarindan biri olan bavul tasinmasi, yolcularin uçaga bindirilip indirilmesi gibi yer hizmetlerini yapacak sirketlerle anlasilamadi.
Sertifika aranan yer hizmetleri sorununa havayolu sirketinden çözüm önerisi geldi. Bu konuda gerekli izni olan sirketin teknik ekipmani bulunmuyor. Bu ekipmanlari Ulastirma Bakani Binali Yildirim ile bizzat görüsüp çözmeyi planlayan Burdur ve Ispartali yöneticiler, önümüzdeki hafta Ankara’ya gidecek. Buradan olumlu bir sonuç alinamamasi halinde ise her 2 ildeki kurumlar, gereken malzemeleri kendi imkanlari ile alacak. Gereken ekipmanlarin alinmasindan hemen sonra Istanbul’a uçus seferleri baslayacak. Fly Air, baslangiç olarak haftada 4 sefer düzenleyecek. Ilk zamanlar sirket küçük uçaklari kullanacak. 48 yolcu alacak bu uçaklarda dolmayan koltuklarin ücreti Isparta ve Burdur’daki kurumlardan temin edilecek. Yolcu sayisinin zamanla artmasi halinde ise daha genis uçaklar devreye sokulacak. Bilet fiyati ise 88 YTL olarak belirlendi. Saat 07.30’da Istanbul’dan kalkacak uçaklar 08.30 civarinda Isparta Hava Limani’nda olacak. 09.00’da ise Isparta’dan Istanbul’a hareket edilecek.
Hava limaninin yeniden aktif hale getirilmesi ile birlikte turist sayisinda artma yasanacaginin altini çizen Burdur Ticaret Odasi Baskani Yusuf Keyik, “Antalya havalimani, yogun inip kalkislar yüzünden sikinti çekiyor. Ayrica çok ses yapan Rus uçaklarinin da Antalya’ya inmesi halk tarafindan istenmiyor. Bu olumsuzlarin ortadan kalkmasinda Süleyman Demirel Hava Limani önemli bir rol oynayacak. Dolayisi ile havalimanimizi kullanan turistler hem Isparta hem de Burdur’da turlar düzenleyecekler. Bu da her iki sehrin de ekonomisini canlandiracak.” dedi.
Sebahattin Akkaya ise, Burdur ve Isparta’nin bölgesel kalkinmaya örnek teskil edecek bir projeye daha imza attigini bildirdi. Birbirine mesafe olarak yakin olan bu 2 kentin yaptigi çalismalarla da kaynasmaya basladigini aktaran Akkaya, “Havalimani, yillardir gelismesi için çaba harcadigimiz turizm sektöründe önemli katkilar saglayacak. Burdur’un bu gelismeyi çok iyi takip etmesi ve turistlere hitap edecek mekanlarin artmasinda daha aktif olmasi gerekiyor.” diye konustu.