BAKAN URALOĞLU’NDAN KULE PROJELERİ AÇIKLAMASI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çamlıca ve Çanakkale kuleleri modelinin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması için başlatılan çalışmalarla ilgili önemli bilgiler verdi. Bakan Uraloğlu, 30 büyükşehirde yayıncılık altyapısını güçlendirecek yeni kule projeleri hayata geçireceklerini belirtti. Yazılı açıklamasında, Avrupa’nın en yüksek televizyon ve radyo kulesi olan Çamlıca Kulesi’nin benzerlerinin 30 İl Ortak Kule Altyapısı Projesi çerçevesinde kurulacağını duyurdu.
YAYINCILIK ALTYAPISI MODERNİZE EDİLECEK
Bu projelerin, yayıncılık altyapısını modernize edeceğini ve şehir siluetine katkı sunacağını ifade eden Uraloğlu, “30 İl Ortak Kule Altyapısı Projesi kapsamında, illerimizde FM, DAB+ ve DVB-T2 yayın teknolojilerine uygun, yüksek kapasiteli verici kulelerinin kurulmasına yönelik çalışmalarımız sürüyor.” dedi. Uraloğlu, Trabzon Boztepe’de kule yapımına yönelik ön hazırlıklar başlattıklarını, Bursa’da ise mevcut verici direklerinin devralınmasına yönelik çalışmalara başladıklarını açıkladı. Tekirdağ Süleymanpaşa’daki mevcut direği devralarak Ocak 2025’te yayına geçmeyi planladıklarını vurguladı.
ÇEVRESEL VE ESTETİK KAZANIMLAR
Yeni nesil kule projelerinin yalnızca teknik değil, çevresel ve estetik kazanımlar da getireceğini belirten Uraloğlu, “Bu projeyle şehirlerimizde dağınık şekilde konumlanmış, çirkin görüntü oluşturan eski anten ve direkleri ortadan kaldıracağız.” ifadesini kullandı. Yayın hizmetinin tek bir merkezden sağlanarak elektromanyetik kirliliğin azaltılacağını dile getiren Uraloğlu, bunun vatandaşların dünya standartlarının çok altında bir elektromanyetik alan değerine maruz kalmasını sağlayacağını söyledi. Ayrıca, bu projeyle 30 büyükşehirde vatandaşların dijital televizyon ve dijital radyonun avantajlardan yararlanacaklarını da ekledi.
YAYIN HİZMETLERİ KALİTE ARTIRACAK
Uraloğlu, 30 büyükşehirde kurulacak veya devralınacak kulelerle birlikte birçok analog ve dijital yayıncıya hizmet verileceğini belirtti. “Bu projeler sayesinde hem vatandaşlarımız daha kaliteli yayınlara ulaşacak hem de şehirlerimiz teknolojik ve görsel anlamda yeni bir çehre kazanacak.” ifadesiyle projelerin faydalarına dikkat çekti.