Uzmanlar donmalara karşı uyarıyor

Yurdu etkisi altına alan aşırı soğuk havalar devam ederken, uzmanlar muhtemel soğuk alma ve donmalara karşı uyarıyor.

Uzmanlara göre, soğuktan donan bölgelere ise herhangi bir merhem ya da krem sürülmemeli.
Türkiye’de aşırı soğuklar yüzünden hemen her yıl çok sayıda kişi donarak hayatını kaybediyor. Donmaya maruz kalanlardan çoğu olay yerinde ölürken, bazıları kimi organlarını, bazıları ise uygulanan yanlış yöntemler sonucu felç geçiriyor.

Donma sonucu meydana gelen ölüm vakaları üzerine çalışmaları bulunan Dr. Füsun Keçe, bu duruma maruz kalan kişilerin zaman kaybedilmeden hemen oda sıcaklığındaki bir yere alınması gerektiğini söyledi. Donan bir kişinin ya da donmaya maruz kalan organların bir anda sıcak ortama alınmasının önü alınamayacak hayati tehlikeler doğurabileceğine dikkat çeken Dr. Keçe, “Üşüyen bölge yine vücut ısısı korunarak ısıtılmaya çalışılır. Doğrudan ısı kaynağı ya da radyant ısıyla ısıtılmamalı, donan bölgenin ovulmasından, masajdan kaçınılmalıdır. Kabarcıklar, kuru steril bezlerle örtülmesi yararlıdır. Soğuktan donan bölgelere herhangi bir merhem sürülmemeli.” dedi.

Dr. Keçe, halkımızın yanlış bilgilendirmeler yada geleneksel inanışlar sonucu çok yanlış tedavi yöntemleri uygulayabileceklerine işaret ederek şu uyarılarda bulundu: “Soğuktan donan bölge karla ovulmalı. Doğrudan ısı kaynağına tutularak ısıtılmamalı.

Kabarcıkların patlatılması gerekiyor. Donan bölgeye merhem sürülmemeli. Sıkı bandaj yapılmalı. Hastanın sigara ve alkol içmemesi çok önemlidir. Donan bölge, üşütülmemeli soğuğa maruz kalmaması için gerekli önlem hemen alınmalı.”

Derin soğuk çarpması ya da kısmi donmalar karşısında yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Keçe, “Bölge, sert ve soğuk görünümündedir. Dokunmakla hissedilmez. Hastanın taşınması sırasında donan bölgeyi donmuş olarak bırakmalı, travmaya (çarpma, vurma v.s.) uğraması engellenmeli ve hemen bir sağlık kuruluşuna iletilmelidir. Eğer yakında sağlık kuruluşu yoksa ya da ulaşım saatler sürecekse; ılık suda (tercihen 37.7-40.5 derecelik bir ısıda) donan bölge yeniden ısıtılmalıdır. Isıtıldıktan sonra üzerine steril sargı bezi konur. Travma varsa, travmaya uğrayan bölge yastıkla kalp seviyesinden yukarıya kaldırılır. Donan bölge soğuktan ve soyulmaktan korunur.”

Donma belirtileri şöyle: Ellerin ve burnun üşümesi dışında yüzeysel soğuk çarpmalarında; deri mumsu bir görünüm alır. Dokunulduğunda serttir. Ellerde küntlük hissedilir. Benekli bir morarma vardır. Şişlik ve kabarcık söz konusudur.