Van Gölü’nde Ciddi Çekilme Gözlemlendi

Kuraklık, Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nde ciddi çekilmelere yol açtı. Bu durum, göldeki tarihi kalıntıların yanı sıra dünyanın en büyük mikrobiyalitlerinin de gün yüzüne çıkmasına neden oldu. Van Gölü’nde özellikle Erciş kıyılarında belirgin çekilmeler gözlemleniyor.

BÜYÜK DEĞİŞİM GÖZLER ÖNÜNDE

Özellikle Erciş kıyılarında devam eden çekilme, 17 yıllık bir süre zarfında artış gösterdi. Doğa fotoğrafçısı Ferzende Coşar’ın 17 yıl önce çektiği fotoğraflarla, 2 yıl önceki fotoğraflar kıyaslandığında çekilmenin boyutu net bir şekilde anlaşılabiliyor. İlk fotoğraflarda iskelenin bulunduğu alan su altındayken, 2 yıl önceki görüntülerde iskelenin karaya çıktığı ve göl sularının çekilmesiyle birlikte otların yetiştiği gözlemleniyor. Coşar, “Yaklaşık 17 yıl önce çektiğim fotoğraf ile şimdiki arasında büyük fark var. Ancak artık sadece yıllar değil, son 2 yıl içinde bile gölün daha fazla çekildiğini görüyoruz” şeklinde değerlendirdi.

YAĞIŞ AZALDI, BUHARLAŞMA ARTTI

Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Mustafa Akkuş, son yıllarda yaşanan kuraklık ve artan sıcaklıkların göldeki su kaybını derinleştirdiğini belirtti. Van Gölü’nün 3 bin 712 kilometrekarelik yüzey alanına sahip olduğunu hatırlatan Dr. Akkuş, yaşanan kuraklığın gölün hızla küçülmesine neden olduğunu vurguladı. Dr. Akkuş’un sözleriyle, “Van Gölü kapalı bir havza olduğu için dışarıdan hiçbir su girişi yok. Göle sadece kar ve yağmur sularıyla su girişi oluyor, gölden su çıkışı ise yalnızca buharlaşmayla gerçekleşiyor.” Geçen yıl kış mevsiminde yağışların mevsim normallerinin çok altında kaldığının altını çizen Dr. Akkuş, özellikle şubat ayında yağışlarda yüzde 60 oranında bir azalma gözlemlendiğini belirtti.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: 92,4 Milyar Metreküp Doğalgaz Keşfi Yapıldı

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin 2025'te 92,4 milyar metreküp doğalgaz keşfettiğini ve bunun değerinin 37 milyar dolar olduğunu duyurdu. Bağımsız enerji hedefi vurgulandı.

Türkiye: Gazze Konusunda Netanyahu Hakkında Yakalama Emri

Türkiye, 37 İsrailli yetkili, including Netanyahu, hakkında "İnsanlığa Karşı Suçlar" ve "Soykırım" iddialarıyla yakalama kararı aldı.

Antalya: Turizmde Cumhuriyet Tarihi Rekoru

Kültür ve Turizm Bakanı, Antalya'nın 2025 ekim ayında ziyaretçi sayısında yeni bir rekor kıracağını sosyal medya üzerinden açıkladı.

İrfan Can Kahveci A Milli Takım Aday Kadrosunda

Fenerbahçe'de kadro dışı bırakılan İrfan Can Kahveci, A Milli Takım'ın aday kadrosuna dahil edildi.

Minibüsler Engelli Geçişini Kapatınca Tepki Çekti

Manavgat'ta PTT minibüsleri, kaldırım ve engelli geçişlerini kapatarak sorun yarattı. Engelli bir vatandaşın uyarısı sonrası minibüs geri çekilerek yol boşaltıldı.