Turizm Yatırımcıları Derneği de yatırım karşıtı haberlerin eksik bilgilendirmeden kaynaklandığını öne sürüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2005te ülke genelinde 117 yeri, turizm yatırım alanı ilan ederek tahsise çıktı. Bu yerlerin 33ü alıcı buldu. İhaleyle satılan yerler, kıyıların korunması amacıyla özel çevre koruma alanı ilan edilen bölgelerin dışında kaldı. Alıcı bulan yatırım bölgelerinden en çok İzmirin Çeşme ilçesiyle Muğlanın Çökertme ve Yalı beldelerindeki koylar eleştiri konusu oldu. Buraların turizme açılmasıyla sahillerin betonlaşacağı, koyların birilerine peşkeş çekileceği iddia ediliyor. Ancak bölgedeki belediye başkanları aynı fikirde değil.
Muğlanın Bodrum ilçesine bağlı Yalı beldesindeki Alakışla Koyu (Kisse Bükü) Adalıyalı mevkiinde toplam 2 bin 550 yataklı üç, Çökertme Koyunda ise 200 yataklı bir otel için arazi tahsisi yapıldı. Anavatan Partili Yalı Belediye Başkanı İsmail Altındağ, koyun turizm alanı ilan edilmesinden kesinlikle rahatsız olmadıklarını söyleyerek, Burası orman değil, makilik. Bakanlığın çalışması, bölgenin kurtuluşu olacak. Çünkü buralara fabrika açılamıyor. Gençlerin iş bulması için turizm yatırımlarına ihtiyacımız var. dedi. Çevreyi tahrip etmeyen projelere inşaat ruhsatı vereceklerini belirten Altındağa göre tahsisi yapılan Adalıyalı mevkiinde yerleşim yeri yok. Bölge, ıssız olduğu için yatçıların uğrak yeri; onların da bölge ekonomisine katkısı yok. Bu sebeple yörede yazlık yapılacağına turistik tesisler açılması daha iyi.
Tartışmaların odak noktasında bulunan yerlerden biri de Çökertme Koyu. Burası CHPli Ören Belediyesinin mücavir alanı içinde. Koyun imar planını yapan Ören Belediyesi, bölgenin kesinlikle turizme açılması gerektiğini savunuyor. Bölge, asıl turizme açılmazsa tahrip edilir. diyen Belediye Başkan Danışmanı Aziz Gürsoy, bölgenin turizm alanı ilan edilmesiyle site ve kooperatif gibi yapılaşmanın önüne geçildiği görüşünde. Gürsoy, Turizm sayesinde bölgeye su ve yol hizmeti de gitmiş olacak. diyor.
Yatırıma ihtiyacımız var
Çökertme Köyü Muhtarı Ali Akdemir de belediyenin çalışmalarını destekliyor. Turizm yatırım alanı ilan edilen İzmirin Çeşme ilçesinin CHPli Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu da hükümetin kararına destek verenler arasında. Tütüncüoğluna göre planlanan yatırımlar ilçenin kurtuluşu olacak. Çevre haberlerine konu olan Muğlanın Fethiye ilçesine bağlı Göcek beldesinin CHPli Belediye Başkanı Recep Şatır ise ilçenin bu tür yatırımlara ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Basında iddia edildiği gibi bölgede ağaç katliamı olmadığını savunan Şatır, Firmanın özel mülkünün de olduğu o bölgede sadece bir tane ağaç kesildi. Fotoğrafta da o vardı. diyor. Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oktay Varlıer, bakanlığın turizme tahsis ettiği yerlerin, özel çevre koruma alanı ilan edilen yerlerin dışında olduğuna dikkat çekerek, Buraların yoğun yapılaşma olmadan turizme açılmasından yanayız. Böylece kaçak yapılaşma ve ormanların yakılmasının önüne geçilir. diye konuşuyor.
Muhtarlar: Çocuklarımız için bile ev yapamıyoruz
Turistik beldelerdeki muhtarlar da yörelerindeki yapılaşmayı destekliyor. Marmarisin Turgut Köyü Muhtarı Naci İşler, Orhaniye Köyü Muhtarı Arif Ulupınar ve Söğüt Köyü Muhtarı Kemal Karaca, Muğlanın Marmaris ve Datça ilçelerinde koyların yapılaşmaya açılarak ağaç kesildiği yönündeki haberlere tepki gösterdi. Her yer koruma altında. Köylerimizde ev bile yapamıyoruz. diyen muhtarlar, ev yapamadıkları için çocuklarını evlendiremediklerini söylüyor. Marmaris Orman İşletme Müdürü Enver Demirci de Marmaris ve Datçada yapılaşmaya açılan koy olmadığını kaydediyor.