Arkansas’ta şerif adayı olan ve kızını cinsel istismarla suçlanan bir adamı öldüren Aaron Spencer hakkındaki ikinci derece cinayet davası, mahkeme tarafından düşürüldü. Bölge Özel Mahkemesi Yargıcı Ralph Wilson Jr., kararında delillerin kaybolması ve kolluk kuvvetlerinin usulsüzlüklerine dikkat çekerek, “davanın düşürülmesini gerektirecek kadar ağır” ihlaller olduğunu belirtti. Spencer, 8 Ekim 2024’te 67 yaşındaki Michael Fosler’i, 13 yaşındaki kızıyla birlikteyken vurarak öldürdüğünü itiraf etmiş ancak cinayet suçlamasını kabul etmemişti. Lonoke County’de Cumhuriyetçi ön seçimi kazanan Spencer, “Kızını koruyamayan bir adalet sistemini düzeltmek için” aday olduğunu söylüyor.
KAYIP DELİL DAVAYI DEĞİŞTİRDİ
Davanın en kritik noktalarından biri, Fosler’in aracındaki ön kameraya ait SD hafıza kartının kaybolmasıydı. Spencer’ın avukatı Erin Cassinelli, kartta o geceye ışık tutacak kanıtlar olduğunu savundu ve kaybolması nedeniyle davanın düşürülmesini talep etti. Yargıç Wilson, kararında bir dedektifin delilleri yanlış kullandığını ve usule uymadığını tespit etti. “Davanın düşürülmesi olağanüstü bir karardır ancak bu davanın özel koşulları ve kolluğun ağır ihmali bunu gerektirmiştir” dedi. Lonoke County Şerifi John Staley, kaybolan hafıza kartının Başsavcılık adli tıp biriminde kaybolduğunu belirterek, sorumluluğu kabul etti ve ilgili dedektifi işten çıkardı.
SPENCER’DAN İLK AÇIKLAMA
Kararın ardından açıklama yapan Aaron Spencer, önce Tanrı’ya, eşine ve ailesine teşekkür etti. Ardından şunları söyledi: “Lonoke County halkına teşekkür ediyorum. Kolay olanı yapmak varken bizimle durdular. Bunu unutmayacağım. Bu destek ailemizi ayakta tuttu.” Spencer, şimdi ailesine odaklanıp normal hayata dönmek istediğini belirterek, “Bu bölümün kapandığı için minnettarım” ifadelerini kullandı. Eşiyle birlikte, kızlarının o gece yatak odasından kaybolduğunu ve Fosler’in kamyonunda bulduğunu anlatan Spencer, aracı sıkıştırıp yoldan çıkardıktan sonra çıkan arbedede ateş ettiğini söyledi.
DÜŞEN SUÇLAMALARIN POLİTİK YANSIMALARI
Spencer, geçen yıl kendisini tutuklayan şerife karşı seçime girdi. Orduda görev yapmış ancak kolluk tecrübesi bulunmayan Spencer, 13 yılı aşkın süredir görevdeki Cumhuriyetçi rakibi John Staley’i mağlup etti. Davanın düşürülmesiyle birlikte Kasım ayında Lonoke County Şerifi seçilme yolunda önemli bir engeli aşmış oldu. Cumhuriyetçi adayın, Donald Trump’ın 2024’te yüzde 76 oy aldığı bu bölgede avantajlı olduğu yorumları yapılıyor. Davanın, bir ebeveynin çocuğunu koruma sınırlarıyla ilgili geniş tartışmalara yol açtığı da belirtiliyor. Savunma avukatı Cassinelli, “Hiçbir aile, bu dehşeti adliyede yeniden yaşamak zorunda kalmamalıdır. Bu baba çocuğunu koruduğu için asla suçlanmamalıydı. Mahkeme bugün tam olarak yapması gerekeni yaptı” dedi.