TBMM HAFTALIK ÇALIŞMALARINA BAŞLIYOR
TBMM, haftalık toplantılarına 13 Mayıs Salı günü başlayacak. Genel Kurul, Anayasa Mahkemesinin (AYM) iptali yönündeki kararları çerçevesinde hazırlanan kanun teklifleriyle birlikte, 375 sayılı KHK’da değişiklikleri ele alacak.
YAŞ SINIRI UYGULAMASI GELİYOR
Yapılan teklif doğrultusunda, kamu kurumları tarafından yapılacak alımlarda 35 yaş sınırı aranacak. Bu sınır, kanunlar veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile kurulmuş olan diğer kamu kuruluşlarında, mesleğe özel yarışma sınavıyla tespit edilen adaylar için de geçerli olacak.
UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ YAPISI DEĞİŞİYOR
Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığı, Anayasa Mahkemesince kendi üyeleri arasından belirlenecek.
TRT İÇİN TAŞINMAZLAR BEDELSİZ TAHSİS EDİLEBİLECEK
Kamu idarelerine ait taşınmazlar ve devletin tasarrufundaki alanlar, TRT’ye bedelsiz olarak tahsis edilebilecek. Bu düzenleme, TRT’nin görev ve faaliyetlerinde kullanılmak amacıyla yapılacak.
KOMİSYONLAR GÜNDEMİ GÖRÜŞECEK
İhtisas ve araştırma komisyonları, mevcut konuları masaya yatıracak. Plan ve Bütçe Komisyonu, “Bazı Kanunlarda ve 660 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni inceleyecek. Söz konusu teklife göre, hac ve umre işlemleri, her yıl hac mevsiminin bitiminde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından denetlenecek. Din İşleri Yüksek Kurulu, Kur’an-ı Kerim meallerini resen inceleyecek veya incelettirecek.
Maden Kanunu ile Türk Petrol Kanunu çerçevesinde, ruhsat ve hak sahiplerine tebligata esas KEP kullanma zorunluluğu getirilecek. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere, 3 ayda bir 300 bin lira idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, MAPEG ve TENMAK’ın mal varlıkları devlet malı sayılacak, haczedilemeyecek.
KARTAL YANGINI İLE İLGİLİ KOMİSYON ÇALIŞMASI
Kartalkaya Kayak Merkezi’nde meydana gelen otel yangını, Araştırma Komisyonu tarafından gündeme alınacak. Komisyon, Grand Kartal Otel’deki yangınla ilgili Bolu Valiliği yetkililerini dinleyecek.
KİT KOMİSYONUNDA BİLANÇOLAR GÖRÜŞÜLECEK
Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu, 2021 ve 2022 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarını incelemeye devam edecek. Elektrik Üretim A.Ş, Türkiye Nükleer Enerji A.Ş., Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş gibi kurumların hesapları değerlendirilecek.
DİLEKÇE KOMİSYONUNDA İTİRAZLAR DEĞERLENDİRİLECEK
Dilekçe Komisyonu, itiraz eden Başkanlık Divanı kararlarını görüşecek. Karma Alt Komisyon, kamu denetçilerini dinleyerek incelemelerde bulunacak. Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, hazırlanan raporlar üzerine tartışacak ve öneriler toplayacak.
GRUP TOPLANTILARI GERÇEKLEŞECEK
Salı ve Çarşamba günlerinde, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek. AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında milletvekillerine hitap edecek.