"En büyük Harbiyeli" Ulu Önder Atatürk'ün Kara Harp Okuluna öğrenci olarak girişinin 109'uncu yıl dönümü dolayısıyla, Kara Harp Okulu öğrencileri "Ulusal Savaş Yıllarından Düşünce ve Eylemlerde Devrime" isimli gösteriyi sahneledi.
Kara Harp Okulu Atatürk Amfisi'ndeki gala gösterisine, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Genelkurmay 2'nci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Atila Işık ve çok sayıda üst düzey komutanlar ile Harbiyeliler katıldı.
Orgeneral Büyükanıt, Atatürk Amfisi'ne gelişinde Harbiyeli öğrencilere, "Harbiyeli merhaba. Bu anlamlı gününüz kutlu olsun" dedi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Tevfik Özkılıç, anlamlı olarak yaşanılan her günün kuşkusuz büyük bir önemi bulunduğunu, ancak Harbiye ve Harbiyeli için 13 Mart'ın anlamı ve öneminin çok daha büyük olduğunu söyledi.
Tümgeneral Özkılıç, "13 Mart 1899, yorgun, yoksul ve çaresiz sanılan bir ulusun bütün dünyaya meydan okuma gücünü ve cesaretini verecek ve tüm hayatını bu yolda adayacak olan Mustafa Kemal'in Harbiye'ye adım attığı gündür" dedi.
Özkılıç, Atatürk'ün 57 yıllık yaşamının 37 yılını 'önce vatan' anlayışı için cephelerde, sonra Türk ulusunu aydınlığa kavuşturmak için okullarda, bilim kurullarında ya da elinde tebeşiri kara tahta önünde geçirdiğini, böylece yalnız düşmanı değil, Ortaçağ kalıntısı karanlık bir zihniyeti de yenmeyi başardığını söyledi.
Atatürk'ün, çağdaş uygarlık düzeyi üzerine çıkılmasını hedef alan aklın ve ilmin yol göstericiliğini rehber edindiğini belirten Özkılıç, "Bir dünya görüşü olan Atatürkçü düşünce sistemi, özünde ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet anlayışlarını barındırmakta ve ve biz Harbiyeliler için onu anlamaya giden yolda değişmez bir yaşam felsefesi olmaya devam etmektedir" dedi
Ümmet anlayışından ulus devlet anlayışına
Tümgeneral Özkılıç, "Bu nedenledir ki 13 Mart; onun fikirlerini bir kez daha ve yeniden keşfetme isteğimizi, yaşadığı zorluklara karşın sahip olduğu entelektüel kişiliği ve dehasıyla ümmet anlayışından laik üniter ulus devlet anlayışına giden yolda mücadelesini anlama ve anlatma çabasının bir ifadesidir" diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşu ve gelişiminin büyük bir devrim olduğunu belirten Özkılıç, Atatürk devrimlerinin ana amacının ırksal ve dinsel ögelere bağlı olmayan aklın ve bilimin egemenliğinin kabul edildiği Türk ulusunun yaratılması olduğunu söyledi.
Konuşmanın ardından Harbiyeli Ahmet Sağlam geleneksel okul yoklamasını yaptı.
Sağlam, Atatürk'ün okul numarası olan "1283"ü sorduğunda, tüm Harbiyeliler ayağa kalkarak, "İçimizde" diye ses verdi.
Büyükanıt gözyaşlarını tutamadı
Daha sonra, Harbiyelilerin, devlet tiyatrosu sanatçıları ve Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinin katkılarıyla hazırladığı gösteri sahnelendi.
Kara Harp Okulu Bandosu'nun da görev aldığı gösteride, Türk ulusunun ulus olma bilincine varması, Cumhuriyet'in ilanı ile demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinin inşası, kurulan yeni devletin bilimsellik ve akılcılık yoluyla çağdaşlaşmaya yönelik gayretleri yorumlandı.
Gösterinin andından Harbiyeliler tarafından Harbiye Marşı okundu.
Marş okunurken eşlik eden Orgeneral Büyükanıt'ın duygulanarak gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.
Konuklar daha sonra Atatürk'e ait fotoğrafların ve Atatürk'ün yazdığı eserlerin yer aldığı sergiyi gezdi ve kokteyle katıldı.
Kokteyl, basına kapalı gerçekleşti.