Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta konusan Aydin, son dönemlerde Alevi önderlerin “Aleviligin Islam oldugu, Osmanli Devleti döneminde de devletleriyle bir sorunun olmadigi” seklindeki açiklamalarinin Aleviler arasinda yeni bir ‘ideolojik çalisma’ baslattigini savundu.
Aydin, “Bu çalisma Alevi geleneginin aslinda içten asimilasyonunun gerçeklestirdigini gösteriyor. Anadolu’nun yüzde 80’i Alevi inancindayken bugün oran yüzde 20’lere kadar düstü. Süren asimilasyon çalismalari devletin, Aleviler karsisindaki konumunu göstermektedir.” diye konustu.
“Islamiyet namaz, hac, zekat ve oruç temelinde tanimlanacak olursa Alevilik, Islam’in disinda gelisen bir inançtir. Alevilik, namaz seklindeki bir inanci dogal olarak kabul etmez. Aleviler, camileri ibadet yeri olarak görmez. Aleviler, camiden ve namazdan çok farkli cemevini kabul eder. Cemevi kul ile tanri arasindaki iliskiyi degil, toplumsal sorunlarinin çözümünü gören bir inanç sistemini esas olmaktadir” diyen Aydin, ayni sekilde Alevilik’te Ramazan orucunun da yeri olmadigini söyledi.
Alevilikte, Kabe’yi esas olan bir inancin disinda ‘dostun yüzünü esas alan’ bir yerden kendi inancini sekillendirdigini ifade eden Aydin, “Alevi inancinda cehenmem inanci yoktur. Insanlari cehennemde yakacak bir Tanri’dan bahsedilemez.” seklinde konustu.
Konferansta Çukurova Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Bölümü’nden Doç. Dr. Kadir Albayrak, Keldani ve Nesturileri; Ankara Üniversitesi Dil Tarih Cografya Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü’nden Abdurahim Özmen, Süryanileri; Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dinler Tarihi Bölümü’nden Canan Seyfeli Ermenileri; Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropolojisi Bölümü’nden Çakir Çagdas Süvari ise Yezidileri anlatti.