Yeni Türk Ticaret Kanunu Adalet Komisyonu’nda görüsülmeye baslandi

Ticaret hayatini büyük ölçüde degistirmesi beklenen yeni Türk Ticaret Kanunu Tasarisi, TBMM Adalet Komisyonu'nda görüsülmeye baslandi.

Komisyon toplantisinda konusan Baskan Köksal Toptan, yürürlükteki 50 yillik Ticaret Kanunu’nun yerine hazirlanan tasarinin komisyonda genis biçimde ele alinacagini ve mümkün oldugu kadariyla genis bir katilim saglanacagini söyledi. Toptan, tasariyi ilgili kurum ve kuruluslara, sivil toplum örgütlerine, ticaret odalarina, sanayi odalarina, borsalara gönderilerek herkesin görüsünü alacaklarini kaydetti.

Komisyon toplantisinda konusan Adalet Bakani Cemil Çiçek, hazirlanan yeni Türk Ticaret Kanunu’nun Türkiye’nin ekonomik ve ticaret hayatinda önemli bir degisiklige yol açacagini söyledi. Mevcut Türk Ticaret Kanunun 50 yildir yürürlükte oldugunu, geçen bu sürede ticari hayatta önemli degisiklikler oldugunu anlatan Çiçek, Türkiye’nin bu sürede kapali ekenomiden serbest piyasa ekonomisine geçtigini, Avrupa Birligi’nin kuruldugunu ve bu birligin yeni ticari yönergeler olusturdugunu hatirlatti.

Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun bakanligi bünyesinde kurulan bir komisyon tarafindan hazirlandigini, bu komisyonun her biri 4 saat süren 671 toplanti yaptigini ifade eden Adalet Bakani Çiçek, taslak hazirlandiktan sonra ilgili kurum ve kuruluslara gönderildigini ve birçok kesimin görüsünün alindigini, bakanlik olarak iyi bir tasari hazirlamaya çalistiklarini kaydetti.

AB sürecinde en çetrefilli müzakere basliklarindan birinin ticaret hukuku olacagini, bu konuda da AB müktesebatina uyumun bir gereklilik oldugunu dile getiren Bakan Çiçek, Türk Ticaret Kanunu’nun yasalasmasiyla birlikte ticaret hukumu, sirketler hukuku, deniz ticaret hukuku, tasima hukuku, sigorta hukuku gibi basliklarda AB müktesebatinin da karsilanmis olacagini söyledi. Bakan Çiçek, tasariyi hazirlarken en önemli amaçlarindan birisinin, Türk ekonomisini, Türk sirketlerini uluslararasi piyasinin önemli bir parçasi haline getirmek oldugunu bildirdi. Çiçek, “Tüketici ve pay sahiplerinin haklarinin korunmasini öngören çagdas ve modern bir Türk Ticaret Kanunu hazirlamayi amaçliyoruz” diye konustu.

Adalet Bakanligi bünyesinde Türk Ticaret Kanunu hazirlamak için kurulan komisyonun baskani Prof. Dr. Ünal Tekinalp, hazirlanan tasarinin ekonomik hayatta büyük ve köklü bir degisikliklere yok açacagini ifade etti. Tasarinin yasalasmasi halinde sirketler hukukunda önemli degisiklige gidilecegini, haksiz rekabetin önlenecegini ifade eden tekinalp, tasariyla ticaret sicilinin aleniyet kazanacagini ve bu konuda seffafligin saglanacagini kaydetti. Tasariyla anonim sirketler hukukunun bastan sonra degistirildigini, ecenta ve mümessilikle ilgili önemli düzenlemeler yaptiklarini dile getiren Tekinalp, murakiplik sisteminde degisiklik yaparak, görevi denetçilik olan kimselerin murakiplik yapmalarini sagladiklarini bildirdi. Tekinalp, tasariyla sigorta sisteminde, sigortaliyi koruyacak düzenlemeler yaptiklarini bildirdi.

Komisyon toplantisinda tasarinin bir alt komisyona sevkedilmesine karar verildi. CHP’li üyeleralt komisyona uzun ve makul bir süre verilmesini istediler. Alinan karara göre alt komisyon 1 Mart tarihine kadar çalismalarini tamamlayip raporunu hazirlayacak. Tasariyla ilgli igörüslerini bildirmek isteyen kurumu kurulus ve sivil toplum örgütlerine de 16 Ocak tarihine kadar süre taninacak.