YEŞİL ÇELİK ZİRVESİ’NDE YEŞİL DÖNÜŞÜM ELE ALINDI
Çelik sanayisinde yeşil dönüşüm konusunu gündeme getiren Yeşil Çelik Zirvesi (Green Steel Summit) 2025, kamu, sanayi, finans, enerji ve teknoloji dünyasından üst düzey temsilcilerin katılımıyla İstanbul’da düzenlendi. Zirve, Tosyalı Holding’in ana sponsorluk desteği ve SteelData organizasyonu ile gerçekleştirildi. Katılımcılar arasında, Tatçelik, Ekinciler Demir Çelik ve Süperref “gümüş”, Metsims ile Danieli Group “bronz”, RedSun ise “enerji” sponsoru olarak yer aldı. İstanbul’da yapılan bu organizasyon, çelik sanayisinin karbonsuz üretim yolculuğunu ışık tuttu ve sektördeki sürdürülebilirlik, emisyon azaltımı, döngüsel ekonomi ve düzenlemeler gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı. Zirveye, yanı sıra otomotiv, beyaz eşya, makine ve inşaat gibi çelik tüketicisi alanlardan temsilciler katılırken, sistem üzerinde karbonsuz üretim teknolojileri, emisyon ticaret sistemi (ETS), Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ile karbon nötr hedefler ve sektörel işbirlikleri konularında oturumlar yapıldı. Yerli ve yabancı temsilciler, çelik sanayisinin karbonsuzlaşma sürecini ve bu sürecin mevcut üretim modellerine ve gelecek stratejilere etkilerini çok yönlü olarak ele aldı.
ÇELİK ENDÜSTRİSİ ZORLUKLARLA YÜZ YÜZE
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, zirvenin açılışında çelik endüstrisinin makroekonomik dengesizlikler, iklim krizi, ticaret savaşları ve teknolojik dönüşüm gibi etkenler nedeniyle zorlu bir süreçten geçtiğini aktardı. Küreselleşmedeki değişimlerin yanı sıra yapay zeka merkezli en ileri teknolojilerdeki gelişmelerin zorlukları artırdığını vurgulan Tosyalı, sektörün giderek daha parçalı bir yapı benimsediğini söyledi. “Çin ve ABD arasındaki gerginlik, küresel rekabet koşullarını da etkiliyor. Bize düşen, ev ödevimizi iyi yapmaktır. Şikayet eden taraf değil, çözüme odaklanan taraf olmalıyız” ifadelerinde bulundu. Küresel çelik endüstrisinin dünya genelindeki sera gazı emisyonlarının yüzde 7’sinden sorumlu olduğunu belirten Tosyalı, çelik üretiminde kullanılan enerji kaynakları arasında kömürün yüzde 73 ile ilk sırada bulunduğunu kaydetti. Hurdayla üretim yapan tesis oranının sadece yüzde 14’te kaldığına dikkat çeken Tosyalı, “Bu nedenle, emisyonların azaltılması için yenilenebilir enerji ve temiz teknolojilere yatırım yapılması gerekiyor. Ülkemizde, güneş gibi temiz enerji kaynaklarının sanayide daha fazla teşvik edilmesi, hidrojen üretimi ve dağıtımıyla ilgili standartların oluşturulması çok önemli” dedi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR YATIRIMLAR SÜRÜYOR
Tosyalı, odaklandıkları temel konuların arasında Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımları ve üretimde hidrojen kullanımı olduğunu belirterek, “Dünyanın en büyük çatı üstü GES’ine sahip şirket olarak, güneş enerjisi yatırımlarımızı artırmaya devam ediyoruz. Yurt içi ve yurt dışı yatırımlarımızla hammaddeden nihai ürüne kadar uzanan bir çelik ekosistemi inşa ediyoruz. Büyük deprem felaketine rağmen, ülkemizin son yıllardaki en büyük sanayi yatırımı olan Tosyalı Demir Çelik İskenderun Tesisimizde üretime 2023’te başladık. Bu tesis, Türkiye’nin 4 milyon ton yassı çelik ithalatını ortadan kaldırıp, katma değerli çelik ihracatına da önemli katkı sağlıyor.” Yatırımlarının ana üç odağını “sürdürülebilirlik, verimlilik ve ölçek” olarak sıralayan Tosyalı, sektör olarak kendilerini sürdürülebilirlik ile ileri teknoloji ve verimlilikle şekillenen bu yeni döneme uyum sağlaması gerektiğini vurguladı.
DÖNÜŞÜM İÇİN STRATEJİK FIRSATLAR
SteelData Yöneticisi Şahap Ataman, çelik sanayisinde dönüşüm ve sürdürülebilirliği ileri taşımak için düzenlen etkinliğin stratejik bir fırsat sağladığını dile getirdi. Dönüşümün bir zorunluluk haline geldiğini vurgulayan Ataman, “Karbon ayak izimizi azaltırken rekabet gücümüzü artırabilir ve yenilikçi teknolojilerle sektörümüze yeni bir dinamizm katabiliriz. Bu süreçte cesur adımlar atılmalı, ortak çözümler geliştirilmelidir.” dedi. Zirvenin ilk oturumunda konuşan Arthur D. Little Orta Doğu Kıdemli Danışmanı Cansın Çehiz, demir çelik endüstrisinin küresel emisyonların yaklaşık yüzde 8’inden sorumlu olduğunu ve karbonsuzlaşma konusunda artan bir baskı altında olduğunu ifade etti. Çehiz, “Doğrudan İndirgenmiş Demir” (DRI) çözümünün düşük karbon alanında önemli bir alternatif olduğuna dikkat çekti. Hydnum Steel Strateji Direktörü Fernando Pessanha ise sürdürülebilirlik alanında 100% yenilenebilir enerji, döngüsellik ve dijitalleşme gibi değerleri benimsediklerini aktararak, bu projelerin çevresel ve etik bir sorumluluğa dayandığını belirtti. Ayrıca, Danieli Group Başkan Yardımcısı Andrea Diasparro, karbonsuzlaşma sürecinin detaylandırılması gerektiğini ifade etti ve hurda mevcudiyetinin küresel ölçekte dikkatli bir analiz gerektirdiğini belirtti.