Yeşilçam şarkıları sahibinin sesinden

Türk sinemasının klasiklerinden biri... Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ın başrollerini oynadığı Dünüş...

Her film gibi onun da en etkileyici kısmı, final sahnesidir. Türkan Şoray, gözü yolda, köyün çıkışında eşini beklemektedir. Ancak nafile; Kadir İnanır’ın yani İbrahim’in kullandığı araba, köyün girişinde uçuruma yuvarlanır. Yıllardır eşini bekleyen Şoray’ın (Gülcan) dünya başına yıkılır. Fonda hüzünlü ve etkileyici bir ses belirir: “Hasretinle Yandı Gönlüm” … Başka bir filmden, başka bir görüntü: Atıf Yılmaz’ın 1970 yılında çektiği ‘Kara Gözlüm’… Başrolde yine Türkan Şoray ve Kadir İnanır var. Şoray, âsi balıkçı kızı Azize’yi canlandırıyor. İnanır ise ‘Şopen’ namıyla maruf fakir, ama gururlu genç Kenan’ı… Azize, Kenan’ın da desteğiyle hızla şöhret basamaklarını tırmanır, assolist olur. Dönemin birçok ünlü şarkı ve türküsünü söyler. Bu şarkıların içinde en etkileyicisi ‘Sevemedim Kara Gözlüm’dür. Bu filmden sonra şarkı dillere düşer.

Aslında Türkan Şoray, her iki filmde de bu şarkıları söylemez; söyler gibi yapar. “Hasretinle Yandı Gönlüm”ün yorumcusu, halk müziğinin bugünlerde pek hatırlanmayan, hatırlı sesi Seha Okuş’tur. Bugün pek çok insanın dilinde olan ‘Sevemedim Kara Gözlüm’ü ise Belkıs Özener yorumlar. 1960’lı ve 70’li yıllarda Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Fatma Girik, Leyla Sayar, Belgin Doruk, Müjde Ar ve Perihan Savaş’ın çevirdiği filmlerde söylediği, daha doğrusu onların söylediğini sandığımız şarkıları, aslında Belkıs Özener’in sesinden dinledik. Bütün bu sanatçılara ses veren Özener, bir nevi “Yeşilçam’ın sesi”ydi. Bu şarkıları, gerçek sesinden dinlemek için müzikseverler uzun zamandır bekliyordu. Seha Okuş’un albümü iki yıl önce çıkmıştı. Belkıs Özener’in şarkılarını da bir albümde görmenin zamanı gelip geçmişti bile. Bu uzun bekleyiş, geçtiğimiz hafta son buldu. Özener’in Yeşilçam filmlerinde seslendirdiği şarkılar, ‘Belkıs Özener / Sahibinin Sesinden’ adıyla yayınlandı. Bu albümle Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Fatma Girik ve Gülşen Bubikoğlu’nun söylediği şarkılara sesini veren Özener, niyahet unutulmuşluktan, şarkılar da sahipsizlikten kurtuldu. Müzikseverler, artık sevdiği o unutulmaz şarkıları ‘sahibinin sesinden’ dinleyebilecek.

İsimsiz bir yıldız olarak yaşadı

1955 yılında İstanbul’da yapılan bir ses yarışmasında birinci olan Özener’e o dönemde geleceğin büyük yıldızı gözüyle bakılır. Gerçi Özener iyi bir ses olur, ancak ‘gölgede’ kalmaktan bir türlü kurtulamaz. Ablası Gönül Yazar gibi şansı yaver gitmez. Müzik piyasasında değil de Yeşilçam’da şöhret olur; ancak bu şöhretinden Türkiye’nin pek haberi olmaz. Müzik eleştirmeni Naim Dilmener’in belirttiği gibi “Türkiye sinemasının bu sessiz ve isimsiz kahramanı; yaptıklarının, katkılarının çok az karşılığını gördü her zaman. Şaşaadan uzak kalmak, sanatçının kendi seçimiydi.” Zeki Duygulu, Radife Erten ve Alaaddin Yavaşça’dan Türk sanat müziği dersleri alan Özener, pek çok filmde, 300’e yakın şarkı seslendirdi. Bir gün, bir filmde söylediği şarkı, onu hem sinemadan hem de müzikten uzaklaştırdı. Bu olayı şöyle anlatıyor Özener: “Bir filmde Mine Mutlu’yu seslendirmiştim. Fakat bunun bir seks filmi olduğunu bilmiyordum. Ve o günden sonra bir daha sesimi kimseye vermedim. Çünkü, seks filmlerinde şarkı söylemek yaşamıma, inancıma ters bir şey.”

Belkıs Özener, bu olaydan sonra yaklaşık 40 yıl susmuş. Bir anlamda, sanat dünyasına küsmüş. Ne o kimseyi aramış, ne de bir zamanlar sesini verdiği Yeşilçam yıldızları onu… Yaşamını sürdürebilmek için çok az ücret karşılığında verdiği sesinin kıymetini bilmeyenlere hâlâ kırgın. Fakat bir yandan da geç kalmış bir şöhretin mutluluğunu yaşıyor: “İki gün önce İstiklal Caddesi’ne çıktım, bir baktım, benim şarkılarım her yerde çalınıyor. Bir anda mutlu oldum, dünyalar benim oldu. ‘Demek ki ben bu şarkıları bugün için okumuşum’ dedim. Beni unutunlara nispet yaparcasına basın tekrar ilk kez benden bahsediyor. ‘66 yaşımda şöhret olacağım galiba’ diye düşündüm. Hayat ne tuhaf!”

Albümdeki şarkılar

Sevemedim Kara Gözlüm, Adını Anmayacağım, Gözüm Sende, Hayat Sevince Güzel, Nasıl Geçti Habersiz, Gümüş Gerdanlık, Boş Çerçeve, Damarımda Kanımsın, Aşkım Bahardı, Yağmur, Çile, Dudaklarında Arzu, Asmam Çardaktan, İçin İçin Yanıyor, Sevil Neşelen, Senin Yüzünden, Karakolda Ayna Var, Oy Oy Bir Tanem (Azize), Nisan Yağmuru, Fıstık Gibi, Buğulu Gözler, Sen (Ömrüm Benim), Tamba Tumba, Oyun Bitti.

Belkıs Özener: 66 yaşında şöhret oldum, itibarım iade edildi

“Bu albümü iade-i itibar olarak kabul ediyorum. Hele bunu bugün daha iyi anladım. Çünkü her yerde benim şarkılarım çalınıyor. Bugüne kadar bu şarkıları birçok kimse okudu, zülfü yâre dokunmasın diye bunların adlarını vermeyeceğim; ancak kimse benim kadar içten ve duygulu okuyamamış ki, şimdi 40 yıl önce seslendirdiğim şarkılar dinleniyor. Türkan Şoray’a 100’den fazla şarkı okudum, sesim onun sesi oldu; benden çok ona yakıştı. Ama beni hiç aramadı. Belki arar diye hâlâ bekliyorum. 18 yaşında Belgin Doruk’a sesimi verdim. Mozart bile okudum, İspanyolca, Arapça şarkılar seslendirdim. Az kaldı sesimi kaybediyordum o dönemde. Bu şarkılar benim değil, Türk insanının aslında.”