AİLENİN İMAMLIK GÖREVİ ÜÇ KUŞAKTIR DEVAM EDİYOR
Trabzon’un Yomra ilçesinde yer alan 133 yıllık Özdil Merkez Cami’nde, Bıyıklıoğlu ailesi, üç kuşaktır imamlık görevini sürdürmeye devam ediyor. Osmanlı Döneminde 1891 yılında ibadete açılan camide, imam hatiplik görevini ilk kez dedesi üstlenmiş. İmam Ahmet Bıyıklıoğlu (60), üstlendiği görevle ilgili, “Dedem 5 yıl, amcam 22 yıl, babam ise 2,5 yıl görev yaptı. Ben de 17 yıldır bu görevi yürütüyorum” diyor.
CAMİ, TARİHİ KİMLİĞİNİ KORUYOR
Bıyıklıoğlu, caminin inşasında önemli bir rol oynayan Hacı Baba’nın, Osmanlı ordusunda 10 yıl askerlik yaptıktan sonra imamlık görevine başladığını ifade ediyor. Cami, 2008 yılında onarıma girdi ve o dönemde orijinal yapısının korunmasına özen gösterildi. İmam, “Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde mühendis arkadaşlar, Karadeniz Bölgesi’nde bu büyüklükte taş yapı ve çatılı başka bir cami olmadığını söylediler” diyor.
Emekliye ayrıldıktan sonra ailesinde imamlık görevini sürdürecek kimse olmadığını belirten Bıyıklıoğlu, “Bizim neslimizde bu işi daha yürütecek olan yok. Burada 22 yıl hizmet vermiş olan rahmetli amcamın bir oğlu müezzin olarak görev yapıyor. Emekliye ayrıldığımızda ailenin daha bu görevi sürdürecek kimseyi bulamayarak buruk bir duygu yaşıyoruz. Allah, gelecekte bu görevlere layık bireyler yetiştirmeyi nasip etsin” diye ifade ediyor.