Yüksek Seçim Kurulu'nun Resmi Gazetede yayınlanan kararıyla 12 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimleri için propaganda ve yasaklar bugünden itibaren başladı. Ancak YSK'nın muğlak ifadeler için yasak açıklaması kafaları karıştırdı.
Gazeteciler.com'un haberine göre, 10 günlük süre içinde kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile adayların veya siyasi partilerin lehine veya aleyhine yayın yapılamayacak, ilan dağıtılamayacak.
YSK'NIN BU KARARI TARTIŞMAYA AÇIK
YSK'nın İlçe Seçim Kurullarına denetim yetkisi verdiği seçim yasakları kararının muallak bir içerikte olması ise tartışmalara neden oluyor. Kararda yer alan "oy verme gününden önceki 10'uncu günün sabahından başlayan" diye tanımlanan başlangıç süresi bazı gazetelerin bugün de manşetlerinde anket sonuçları yayınlamasına neden oldu.
TARAF VE SABAH'TA ANKET SONUÇLARI
YSK'nın kararı, gazeteler açısından baskı saati olarak yorumlanmaya müsait. Taraf ve Sabah gazeteleri de bugün böyle bir yorum yaptılar ve Polmark'ın Başbakan Erdoğan'a sunulan anketini manşetlerine taşıdılar.
Taraf, Başbakan'a verilen son anketin sonuçları diye anket sonuçlarını grafik olarak manşetine taşıdı. Sabah gazetesi ise aynı anketi Son düzlükte durum başlığı ile sonuçları manşet altından kullandı.
YASAK DELİNDİ Mİ? YSK NE DİYECEK?
Şimdi merak edilen konu şu:
Taraf ve Sabah Gazetesi YSK yasağını mı deldi?
Yoksa YSK'nın "2 Haziran sabahı itibariyle anket yasağı" cümlesini akıllı bir şekilde yorumlayıp rakip gazetelere de gol mü attı?
YSK, Sabah ve Taraf'ın bu yorumunu nasıl değerlendirecek?
Yasağın çiğnendiğine mi hükmedecek yoksa gazetelerin baskı saatini gözönüne alarak bu yoruma onay mı verecek?
İNTERNETTE ANKET VERİLEBİLECEK Mİ?
YSK'nın seçimlere yönelik yayın yasaklarında atladığı önemli bir noktada internet.
Gazete ve televizyon içerikli anket yasağı internet için uygulanabilecek mi?
İnternet siteleri anket yayınlarsa ne olacak?
NTV'ye konuk olan A&G şirketinin sahibi Adil Gür'e göre YSK'nın yasak kararı interneti bağlamıyor. Gür, yasaklara rağmen anket sonuçlarının internetten yayınlanabileceğini ileri sürüyor. Gerekçesini de internet sitelerinin seçim yasakları kapsamında tutulmaması olarak gösteriyor.