Yunan besteci Mikis Theodorakis’in doğumunun 100. yılına ithafen İstanbul’da “Theodorakis’in müziği: İki halk, bir melodi” etkinliği gerçekleştirildi. Başkonsoloslukta düzenlenen etkinliğe Müzikolog ve Müzik Dostları Derneği Direktörü Alexandros Charkiolakis, müzikolog Valia Vraka ve yayıncı Nazım Tokuz katılım gösterdi. Açılış konuşmasını yapan İstanbul Başkonsolosu Konstantinos Koutras, Theodorakis’in önemli bir başarıya imza attığını ifade ederek, “(Theodorakis) Müziği aracılığıyla sadece Yunan halkını değil, özgürlük, adalet ve haysiyet için mücadele eden tüm insanları temsil etti” dedi.
DİYALOGUN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ
Koutras, Theodorakis’in sanat ve müzik aracılığıyla tarih ve politikada ayrılık yaratan unsurların üstesinden gelebileceğine inandığını belirterek, onun bir “köprü kurucu” olduğunu vurguladı. Ayrıca, Yunanistan ve Türkiye arasındaki diyalog ile işbirliğinin önemine değinerek, “Ortak anılar, kültürel zenginlik ve müzik geleneğini paylaşıyoruz. Bunlar, dostluk ve karşılıklı saygı ilişkilerini inşa edebileceğimiz temeli oluşturur” ifadelerini kullandı.
MÜZİKOLONUN GÖRÜŞLERİ
Koutras’ın açılış konuşmasının ardından etkinliğin ilk bölümünde, Yunan ve Türk kültür temsilcileri Theodorakis’in eserlerinin önemi hakkında fikirlerini sundu. Müzikolog ve Müzik Dostları Derneği Direktörü Charkiolakis, Theodorakis’in eserlerinin hem ulusal hem de küresel düzeydeki değerine vurgu yaptı. Müzikolog Vraka da bestecinin “Müzik Dostları Derneği”ne bağışladığı arşivden ve bu arşivin dijitalleştirilme sürecinden bahsederek, arşivin geniş bir eğitim ve kültür uygulamasında kullanım hedefini açıkladı.
SANATIN VE MÜZİĞİN PAYLAŞILMASI
Yayıncı Tokuz, Theodorakis ile ortak tanıdık olan Asterios Koutoulas’ın Minoa Kitabevi’nden yeni Türkçe olarak yayınlanan “Hücrelerden Konser Salonlarına: Theodorakis’e sormak” kitabı hakkında söz aldı. Ayrıca, sanatçı Zülfü Livaneli de gönderdiği video mesajında, Theodorakis ile olan dostluklarından ve müziğin iki halkın ortak kültürel dili üzerindeki etkisinden bahsetti.
GENÇ NESİL SANATÇILARLA SUNUM
Etkinliğin ikinci bölümünde, Theodorakis’in eserlerini icra etmek için uzun süredir birlikte çalıştığı sanatçı Betty Harlafti, bestecinin Yunanca ve diğer dillerdeki sevilen şarkılarını seslendirdi.
then "Add to Home Screen"