Yunanların yarısı ‘ölülerin dirildiğine’ inanmıyor

Yunanistan'da yapılan geniş kapsamlı bir ankete göre, halkın yarısı 'ölülerin dirildiğine' inanmıyor.

Yunanistan’da yapılan geniş kapsamlı bir ankete göre, halkın yarısı ‘ölülerin dirildiğine’ inanmıyor. Yunan halkının dindarlığının düşmeye devam ettiği anlaşılan ankete göre halk, kilisenin ana fonksiyonun ‘fakir ve zayıflara yardım etmek’ olduğuna inanıyor.

To Vima gazetesinin Kapa Research araştırma şirketine yaptırdığı ve Hıristiyan dünyasının Hz. İsa’nın çarmıha gerildikten sonra dirilerek göğe yükseldiğine inandıkları Paskalya Yortusu’na ilişkin anketten ilginç sonuçlar çıktı. 13-14 Nisan 2011 tarihlerinde ülke genelinde bin 427 kişi ile yapılan anketten Yunanların dindarlıklarında düşüş olduğu da tespit edildi. “Ölülerin dirildiğine inanıyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 48,1 hayır cevabı verdi. Evet cevabı verenlerin oranı ise yüzde 41,8’de kaldı. Bu konuda fikri olmayanlar ise yüzde 10,1. 2008’de aynı sorunun yer aldığı ankete “evet” cevabı verenlerin oranı yüzde 51,3 olmuştu.

“Sizin için Paskalya ne anlama geliyor” sorusuna katılımcıların yüzde 36’sı “dini huşu dönemi”, yüzde 11,1’i ise “kiliseye gitmek için bir fırsat” diyor.

EKONOMİK KRİZ PASKALYA’YI ETKİLEDİ

Ülkedeki hüküm süren ekonomik kriz, Paskalya anketinde de kendini hissettiriyor. Halkın yüzde 64,7’si geçen yıla göre bu yıl Paskalya günlerinde daha az harcama yapacağını ifade ediyor. “Paskalya döneminde tatile yada şehir dışına gitmeyi planlıyor musunuz?” sorusuna yüzde 54’ü “hayır” cevabını veriyor. Yüzde 34’lük kesim ise “evet” diyor. Yüzde 42,2’si “param olmadığı için evimde kalacağım” şeklinde yanıt veriyor.

KİLİSEDEN NE BEKLİYORLAR

Öte yandan Yunanlar, kiliseden fakirleri desteklemesini, zayıfları kollamasını ve insanların en özel anlarında yanında olmasını istiyor. “Size göre kilisenin öncelikleri ne olmalıdır” sorusuna halkın yüzde 54,6’sı “fakirlere yardım”, yüzde 40,9’zu “zayıfları koruma”, yüzde 32,3’ü manevi fonksiyon, yüzde 18,2’si “aileleri destekleme”, yüzde 13,9’u “İsa’nın mesajını yayma” ve 10,8’i ise “farklı kültür ve dinlerle diyalog” şeklinde cevap veriyor. Yüzde 7,3’ü “toplumsal barışı güçlendirmesi”, yüzde 5’i “Yunan toplumunu dönüştürmesi” son olarak da yüzde 4,1’i ise “Kapitalizmi insanileştirmesi” görüşünü dile getiriyor.