IMIE KAYIT ÜCRETİ KALKIYOR
Her cep telefonu kullanıcısını etkileyen önemli bir gelişme yaşandı. Yurtdışından getirilen telefonların kayıt ücreti ödemeden kullanılmasına olanak tanıyan IMEI kırdırma dönemi son buldu. Son günlerde klonlu hatlar birer birer kapatılmaya başlandı. “Bizi kandırdın” diyerek bu işlemi yaptırdıkları telefoncuların kapısını çalan vatandaşlar, para iadesi talep ediyor. Yurtdışından temin edilen telefonlarda IMEI kayıt ücreti ödemeden kullanılan kaçak yöntem olarak bilinen “IMEI kırdırma-klonlama” artık geçmişte kaldı. Geçen yıl ekim ayında çıkarılan yasanın ardından sinyal alınamayan cep telefonlarının kapatılması süresi, 7 yıldan 1 yıla düşürüldü ve bu sürenin dolmasıyla birlikte, bu yolla kullanılan telefonlar kapanmaya başladı.
VATANDAŞLAR PARALARINI İSTİYOR
IMEI klonlama işlemi yapan telefoncular, hizmet verdikleri vatandaşlarla karşı karşıya geliyor. Mecidiyeköy’deki bir telefoncu, “Bir haftadır klonlamaya çalışıyoruz olmuyor. Devlet engellemiş. Daha önce telefonlarını klonlattığımız kişilerin telefonları da kapanmaya başlamış. Bizden paralarını istiyorlar. Zor durumda kaldık” şeklinde konuştu. Klonlama işlemi esnasında, “Telefonu aldığınızda çift SIM ile 8 ay işletmeden kullanabiliyorsunuz. Kalan 4 ay için bu klonlama ücreti alıyorduk. Vatandaş 32 bin TL ödemek yerine verdiğimiz hizmet karşılığında bize 2.500 TL ödüyordu. Biz onlara bir garanti vermedik. Böyle bir risk olduğunu söyledik” diyerek durumu açıkladı.
TELEFON FİYATLARI DÜŞÜYOR
Eminönü’ndeki başka bir telefoncu ise klonladıkları telefonları ikinci elde daha uyguna almanın yollarını arıyor. “Kayıt yapılan bir iPhone 14 Pro Max bugün 45-48 arasında alınır. Ancak telefon kayıtlı değilse bu fiyat 20-25’e düşer” diyen telefoncu, klonlanan telefonlarda sorun oluşabileceğini, bunun zamanla vatandaşları etkileyeceğini belirtti. Klonlanan telefonların kapanması sonucunda operatör mağazalarında da yoğunluk yaşanıyor. Bir mağaza çalışanı, “Son 10 gündür bir yoğunluk var. Telefon kapanınca insanlar anlamıyor, bunun için önce operatöre geliyor” bilgisini aktardı. IMEI ücretinin yüksek olması, yurtdışından getirilen telefonlar ile Türkiye’deki fiyatlar arasındaki farkın daralmasına da sebep oldu.
2025’TE YÜKSELEN IMEI ÜCRETİ
Yurtdışından getirilen telefonlardan alınan IMEI kayıt ücretinin, 2025 yılı itibarıyla yüzde 45 artışla 45.953 TL olacağı ifade ediliyor. Ayrıca yakın gelecekte 500 TL olan yurtdışı çıkış harcının da 720 TL’ye yükselmesi bekleniyor. 2024 başından itibaren yeni kayıt ücreti 31.692 TL olarak belirlenmişken, Temmuz 2023’ten yıl sonuna kadar geçerli olan ücretin ise 20 bin TL olduğu duyurulmuştu. Bu kapsamda, IMEI ücretine 11.692 liralık bir artış yapılmış durumda. Yurtdışı seyahatlerinde telefon getirmek isteyenlerin, yurt dışından satın aldıkları cihazların IMEI kaydını yaptırmaları gerekiyor. Bu işlemin ardından telefon kullanıma açılıyor.
IMEI KLONLAMA NEDİR?
Eski telefonların IMEI’sinin yurtdışından vergisiz getirilen akıllı cihazlara atanması işlemine IMEI klonlama veya IMEI’yi kırdırma deniliyor. Yasal olmayan bu işleme karşı geçen yıl ekim ayında yeni bir düzenleme yapıldı. 12 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile bu durum değiştirildi. Yönetmelikte “Kesintisiz yedi yıl” ibaresi, “Son sinyal almasından itibaren kesintisiz bir yıl” şeklinde değiştirildi. Yeni düzenleme yasalaştıktan sonra, “1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek yönetmelikle bir yıl boyunca sinyal alınamayan cep telefonları siyah listeye alınacak ve IMEI kayıtları silinerek kapatılacak” ifadeleri kullanıldı. Buna göre artık bir yıl boyunca sinyal alınmayan telefonlar IMEI havuzundan çıkartılarak iletişimleri kesiliyor. Yani akıllı telefon alındığında bir yıl içinde kesintisiz kullanmamak, o cihazın iletişime kapanmasına yol açabiliyor.
2024 KAYIT ÜCRETİ
Yurtdışından alınan telefonlar çift SIM ile 8 ay boyunca kullanılıyor. Ardından, vatandaşın pasaportuyla bu telefonun kaydının yaptırılması gerekiyor. 2024 yılı için IMEI kayıt ücreti 31.692 TL olarak belirlenmiş durumda. Telefonun kaydedilmesi için son bir yıl içinde yurtdışına çıkmış olma şartı bulunmakta. Bunun yanı sıra telefon hattı ile pasaport sahibinin aynı kişi olması isteniyor. Eğer telefonu kaydettirecek kişinin pasaportu yoksa, telefon hattını pasaportu olan kişinin üzerine taşıması gerekiyor.