Zanlilari asker kökenli avukat savunacak

ISTANBUL - Semdinli’de Umut Kitabevi’ne atilan bombanin ardindan çikan olaylara karistigi iddiasiyla tutuklanan iki zanliyi emekli bir subay olan avukat savunacak.

Havaalaninda bir subay tarafindan karsilanan Göçmen, olayi sorusturmak için görevlendirilen mülkiye müfettisleri Yilmaz Arslan ve Aydin Dogan ile birlikte askerî helikopterle Semdinli’ye geçti. Kendisini arayan komutanlarin istegi üzerine Semdinli’ye gittigini söyleyen Göçmen, bombalama olayina karistigi öne sürülen astsubaylar Ali Kaya, Özcan Ildeniz ile kitapçiya bombayi koydugu öne sürülen PKK itirafçisi Veysel Ates’i savunacak. Avukat Mehmet Göçmen, ayni zamanda emekli bir yarbay. Özellikle Dogu ve Güneydogu’da görev yapan Mehmet Göçmen’in adi Mardin’de 1992 yilinda bir köy yakilmasi iddiasiyla Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’nde açilan davada geçiyor. Henüz sonuçlanmayan davaya iliskin Türkiye tarafindan verilen savunmada Mehmet Göçmen’in o dönem yüzbasi rütbesiyle Mardin Il Jandarma Komutanligi’nda görev yaptigi belirtiliyor.

‘Ücretler bakanliktan’ iddiasi

Bu arada Semdinli’deki zanlilari savunacak olan Mehmet Göçmen’in avukatlik ücretinin Içisleri Bakanligi’nin bünyesinde olusturulan, jandarma görevlilerinin de faydalandigi fondan karsilandigi öne sürüldü. Göçmen’in Semdinli’deki askerleri savunmak için nasil bir anlasma yaptigi henüz açiklanmadi. Içisleri Bakanligi bünyesinde olusturulan fon; milli güvenlikle ilgili, terörle mücadele ederken hakkinda adli ve idari suçlardan sorusturma açilan, ancak kendini savunmak için avukat tutamayan kamu görevlilerinin (jandarma, polis vs.) savunmasinda kullaniliyor. Semdinli’deki olaydan dolayi hakkinda sorusturma açilan asker zanlilarin avukatla yaptiklari sözlesmeyi Içisleri Bakanligi veya Jandarma’ya göndererek, avukatlik vekalet ücretinin karsilanmasini isteyebilecegi ifade edildi. Söz konusu fonun, rüsvet, hirsizlik gibi kisisel suçlarda kullandirilmadigi, devletin terörle mücadelesi sirasinda eylemlere el koyan güvenlik güçleri hakkinda açilan sorusturmalarda kullandirildigi bildirildi.