Akdağ, hastanelerin ödeneklerindeki gecikmeye değinirken “Ocak’ta hastanelere 700 milyon YTL ödenek aktarıldı. Şubat ayı için sağlanan 700 milyon YTL’de yeni elimize geçti. Bunu da hastanelerimize aktaracağız. Ama buna kesim çözüm getireceğiz” diye konuştu.
Nimet Bayraktar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin açılışından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Recep Akdağ “Doktorların zorunlu hizmetlerine yönelik olarak hükümetiniz tarafından yapılan düzenlemeye Danıştay tarafından iptal kararı çıktı. Türk Tabibler Birliği’nin başvurusu üzerine bu konuda değerlendirmeniz nedir? Bu Sağlık Hizmetleri açısından nasıl bir duruma yol açar?” şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı:
“Bize ve bakanlığımıza ulaşmış bir karar ya da gerekçesi yok. Dolayısıyla bu konuda yorum yapmakta güç. Ama genel olarak şunu söyleyeyim. Elbette biz vatandaşımızı hekimsiz bırakacak değiliz. Böyle bir şey varsa, varsa diyorum, bize ulaşmış bir şey yok. Bunu Başbakanlığa da sordum. Çünki Başbakanlığın genelgesinin de iptal edildiğine dair bizde duyum aldık. Ama sonuç itibari ile mesele her ne ise, bunu hukuk içerisinde çözerek yine devlet hizmeti hükümlülüğünü mutlaka uygulayacağız. Çünkü buna ülkenin şiddetle ihtiyacı var. Biliyorsunuz biz sözleşmeli statüsü getirerek hekim arkadaşlarımıza, hekim istihdam edemediğimiz bölgelerde, eleman temininde güçlük çektiğimiz bölgelerde, sözleşmeli bir statü oluşturduk. Çok ciddi ücretler ödeyerek bu statüyü oluşturduk. Biraz kamunun rutin ödeme sistemlerinin de dışına çıktık. Çıkmak zorundaydıkta. Ülkemizde hekim sayısının yetersiz olmasından dolayı bunun dışına çıktık. Bununla da, özellikle uzman hekim sayısı açısından arzuladığımız sayıya ulaşamadığımız için bir devlet hizmet yükümlülüğüne ihtiyaç var. Bu ülkede savcılar, hakimler, askerler, silahlı kuvvetler mensubu polisler, ülkenin ihtiyacı olan her bölgeye gidiyorlar, hem de hayatlarında birden fazla gidiyorlar. Dolayısıyla hekim arkadaşlarımızda mutlaka bu hizmeti vermeliler. Gerekçeyi görür, hukuk içinde çözeriz. Milletimizin ihtiyacını yerine getiririz.”
Bakan Akdağ, “Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde doktor sıkıntısı olduğuna dair, örneğin Hakkari’ye gönderilen tek beyin cerrahınında eş durumundan tayin alarak ayrıldığı biliniyor. Bu bölgeye, bu tür olaylara karşı yapılan eleştiriler yeterli mi? Hükümetiniz bu tür sorunlara karşı neler yapacak?” şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı:
“Elbette eksiklik var. Zaten bunu tartışıyoruz. Niçin Devlet hizmet yükümlülüğü getiriyoruz. Biz göreve geldikten sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 26 ilimizdeki hekim sayısını aşağı yukarı 1,5 kat yükseltmişiz. Buna rağmen yine de çok ciddi açık var. Dolayısıyla bu açığı kapatacağız. Şimdi bunun için mahkemeye başvuranlar, iptali için çabalayanlar aslında Türk halkına hesap vereceklerdir. Yani sözleşmeli ile ciddi ücret vererek bir statü getiriyoruz. Devlet hizmeti yükümlülüğü dediğimiz bu bölgeler için 10 aydır. Bu ’10 ay bile yapılmasın’ diye bu işin peşine düşenler, yargıya dava açanlar, Türk Tabibler Birliği gibi, işin derdini çekenler Türk Milletine de hesap vermek zorundalar. Bizim tüm meselemiz vatandaşın ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetini onlara ulaştırmaktır. Bunu kim yapacak, bu ülkenin hekimleri yapacak. Başka türlü bunu halletmemiz mümkün değil. Kamuoyunda sadece Hakkari’de değil, Güneydoğu’nun bazı şehirlerinde ciddi hekim açıkları gerçeği yansıtmaktadır. Dönemimizde bu açık kısmen kapanmıştır. Bundan sonrada kanuni düzenlemeleri ile teşviklerle, bu açığı kapatmak için elimizden geleni yapacağız.”
Bakan Akdağ, “Hastanelerin 31.12.2005 öncesi alacaklarının kesildiğine dair haberler var. 3,5 milyar YTL’yi bulan rakamlar ödenmediği için bu konuda verilen sağlık hizmetlerinde aksamalar olduğu haberleri var. Sizin Maliye Bakanlığı ile ortak bir basın toplantınız olmuştu. Bütçede bir maddi hatadan kaynaklanan problemin çözüleceğini ifade etmiştiniz. Bir gelişme var mı? Hastanelerin ödenek sorunları ne zaman çözülecek?” şeklindeki bir başka soruya da şu karşılığı verdi:
“Aslında çok ciddi bir gelişme oldu. Sayın Maliye Bakanımızla yaptığımız görüşmeden sonra Ocak ayı içerisinde hastanelerimize aktarılmak üzere 700 milyon YTL ödeme yapıldı. Bunlar çeşitli kurumlarımıza ait ödemeler. Yani SSK, Bağ-Kur, Yeşil Kart gibi. Şubat ayına ait olarakta 700 milyon YTL daha ödeme yapıldı. Bu henüz elimize geçti. Hastanelerimize dağıtılacak. Öyleki Şubat ayı içerisinde problem büyük ölçüde çözülmüş olur. Ancak bunun devamında, Maliye Bakanımızla değerlendirmeler yaparak bunu çözüme kavuşturacağız.”