İRAN’A YANIT TEHDİDİ
İsrail’in Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın misilleme saldırılarına karşı yanıt verme tehdidinde bulunmayı sürdürüyor ve ülkesinin buna “hakkı” olduğunu iddia ediyor. Netanyahu, yaptığı televizyon konuşmasında, İran’ın misilleme amacı güden füze saldırılarına karşılığını vereceğini bir kez daha vurguladı. “BUNU YAPACAĞIZ” ifadesini kullanarak, İran’ın “tarihin en büyük balistik füze saldırısında” İsrail topraklarına yüzlerce füze ateşlediğini belirtti. Netanyahu, “Kendisini savunmak ve bu saldırılara karşılık vermek İsrail’in görevi ve hakkıdır, bunu yapacağız.” şeklinde konuştu.
FRANSA’YA TEPKİ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İsrail’e silah ambargosu uygulanması yönündeki çağrısına ilişkin Netanyahu, bu durumu “utanç verici” olarak tanımladı. Netanyahu, İsrail’in medeniyet düşmanlarına karşı yedi cephede savunma yaptığını, İran’ın öncülüğünde yürütülen barbarlık güçleriyle savaş sürdürdüğünü dile getirdi. “Tüm medeni ülkeler İsrail’in yanında dimdik durmalıdır” diyen Netanyahu, Başkan Macron ve diğer Batılı liderlerin silah ambargosu çağrısının yanlı olduğunu ifade etti. “Yazıklar olsun onlara” dedi. Netanyahu, Fransa ve ambargoyu destekleyen ülkelerin desteği olmadan da İsrail’in zafer kazanacağını savundu. “Utançları savaş kazanıldıktan çok sonra da devam edecek.” diye ekledi.
BİR KEZ DAHA BEYRUT’U HEDEF ALDI
İsrail’in saldırıları devam ederken, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bir dizi şiddetli patlama meydana geldi. Şehrin güneyindeki farklı noktalarda gerçekleşen patlamalar sonrası dumanlar yükselmeye başladı. Patlamalardan kısa bir süre önce, İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya hesabından bazı bölgeleri içeren bir harita paylaşarak, o bölgelerde yaşayanlardan bulundukları yerleri acilen tahliye etmelerini istemişti. İran’ın misilleme saldırısının arkasından, Netanyahu ve İsrail’in askeri ile siyasi liderleri herhangi bir tarih vermeksizin Tahran’a “büyük bir askeri tepki” tehditinde bulundu. Bazı İsrailli yetkililer ise İran’ın nükleer ve petrol tesislerine saldırı yapılması çağrısında bulunuyor. İsrail resmi televizyonu KAN, Netanyahu hükümetinin “İran’a güçlü ve büyük bir saldırı başlatmaya karar verdiğini” bildirdi. İran’a yanıt verme hazırlıkları ise “Washington ile koordineli olarak” yürütüldüğü ifade edildi.