UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI’NDAN RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINA DAİR AÇIKLAMALAR
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, X hesabı üzerinden yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Sybiha, Rusya-Ukrayna Savaşı’ndaki güncel gelişmeleri değerlendirerek, cephedeki durumun ağır olduğunu belirtti. “Rusya cepheyi yarmayı başaramadı” diyerek, Rusya’nın sahada stratejik bir ilerleme kaydedemediğini ifade etti. Sybiha, “Rusya, muazzam çaba ve kaynaklara rağmen cepheyi yarmayı başaramadı ve hiçbir yönde stratejik başarı elde edemedi” şeklinde konuştu. Ayrıca, “Rusya’nın savaşı kazandığına dair genel bir tahmin yanlıştır” diyerek Rus saldırılarının hız kaybettiğine vurgu yaptı.
KURS KENTİNDEKİ ÇATIŞMALARA KATILAN KORELİ ASKERLER
Sybiha, “Ukrayna cephe hattını büyük ölçüde istikrara kavuşturdu ve hatta Pokrovsk ve diğer bölgelerin yakınlarında bir miktar toprak bile geri aldı” açıklamasını yaptı. Rus ordusunun cephede uğradığı kayıplar sebebiyle Kuzey Kore’den yardım alındığını belirten Sybiha, “Kursk bölgesindeki çatışmalara 12 binden fazla Kuzey Koreli asker katıldı” dedi. Ayrıca, Rusya’nın Kursk bölgesini geri almayı planladığını ancak dokuz ay boyunca bunu başaramadığını savundu. Sybiha, “Ukrayna’nın Donetsk bölgesindeki mevcut ilerleme hızıyla, Moskova’nın her şeyi kontrol altına alması için uzun yıllara ihtiyacı olacak” şeklinde konuştu.
Rusya’nın savaşı Ukrayna’yı yok etme amacıyla başlattığını ifade eden Sybiha, üç yıl içerisinde cephede yaralanan veya ölen Rus askeri sayısının 950 binden fazla olduğunu iddia ederek, “Ama 2022 işgalinden bu yana Ukrayna’da tek bir bölgesel merkezi bile ele geçiremediler” dedi. Herson’un 2022 yılında geri alındığını kaydeden Sybiha, “Ukrayna işgal ettiği toprakların yarısından fazlasıyla birlikte bunu başardı” açıklamasında bulundu. Ayrıca, müttefik ülkelerle barış sağlamak için çalıştıklarını belirterek, “Ukrayna dünyadaki herkesten daha fazla barış istiyor. Bu savaşı asla istemedik ve mümkün olan en kısa sürede sona ermesini istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Savunma sanayi kapasitesinin arttığını da belirten Sybiha, “Ukrayna savunma sanayisini altı katına çıkardı ve artık askeri ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 40’ını kendi başına karşılıyor” dedi. Sybiha, savaşın sona ermesi için Rusya’ya baskı kurulması gerektiğini belirtti.
then "Add to Home Screen"