İSTANBUL’DA HAC KAFİLESİ İÇİN TÖREN DÜZENLENDİ
İstanbul’da 350 hacı adayından oluşan yılın ilk hac kafilesi için Büyük Çamlıca Camii’nde bir tören gerçekleşti. Program, camide Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, törende hacı adaylarına ibadetleri esnasında neler yapmaları gerektiğini anlattı.
Zengin müminlerin hac ibadetinin ömrede bir kez farz olduğunu belirten Erbaş, diğer hac ibadetlerinin nafile olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. Hacı adaylarının ibadetlerinin kolay ve mübarek olmasını dileyen Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ile bu alanda faaliyet gösteren acentelerin bu konuda gayret gösterdiğini söyledi. Ayrıca, 5 bine yakın hocanın, Mekke’deki hastanelerde yaklaşık 500 doktor ve sağlık personeliyle hacı adaylarının hizmetinde olacağını duyurdu.
DİYANET 2023 YILINDA ÖDÜL KAZANDI
Türkiye Cumhuriyeti’nin büyüklüğünün hac çalışmalarıyla görülebildiğini dile getiren Erbaş, “Ödül boşuna alınmıyor. Türkiye hac organizasyonu, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak 2023 yılında dünyanın hacılarına en fazla çeşitlilikte hizmet eden birincilik ödülünü aldık. 2024 yılında en disiplinli hac organizasyonu dünya birinciliği ödülünü kazandık” dedi. Erbaş, bu ödülün alınmasında hacıların disiplinli davranışlarının büyük katkı sağladığını aktardı. Ayrıca Türkiye’de uygulanan “sıfır israf, sıfır atık” projesinin hac sırasında da uygulandığını ve Türk hacıların dünyaya örnek olmasını amaçladığını belirtti.
BU YIL 85 BİN HACI ADAYI GİDECEK
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, hac ibadetlerinin kabul olmasını dilerken, bu yıl 85 bin hacı adayının Türkiye’den kutsal topraklara gideceğini açıkladı. Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu Abdulmajeed Hamad Aldosari, hacı adaylarına “hayırlı yolculuklar” dilerken, Suudi Arabistan hükümeti olarak Türkiye’den gelen hacı adaylarını ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selim Argun da hacı adaylarına tavsiyelerde bulundu.
DİL-PARAMETRE OLUŞMIŞ DUA ANLARI
Törenin ardından yakınlarıyla vedalaşan hacı adayları, İstanbul Havalimanı’na gitmek için otobüslere binerken oldukça duygusal anlar yaşadı. Hacı adaylarından Nihat Meydan, 2007’de hac başvurusu yaptığını ve 2025’te hak kazandığını belirtti. Bugünü özlemle beklediğini ifade eden Meydan, “Bu sene nasip oldu, demek ki hakkımızda hayırlısı böyleymiş. Rabb’im hayırla gidip hayırla dönmeyi nasip etsin. Gerçek hacılardan olmayı diliyoruz” dedi. Ayrıca hac sırasında dua edeceğini ve memleketi için dualar gerçekleştireceğini sözlerine ekledi.
HAC YAŞAMINDAKİ DUYGULAR VE BEKLEYİŞ
Eşiyle hac ibadeti için kutsal topraklara gidecek Adem Cin, 15 yıl önce başvuru yaptığını belirtti. Yaşlandıkça hac ibadetinin zorlaştığından bahseden Cin, bu zaman dilimindeki bekleyişini anlattı. Eşi Hikmet Cin, bu anı gözyaşlarıyla beklediğini dile getirdi. Hacı adaylarından Yusuf Toprak ise 10 yıldır bu günü beklediğini ve dua için yola çıktığını ifade ederken, Zekeriya Genç 14 yıl sonra bu fırsatı yakaladığını belirtti. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş ve diğer katılımcılar, hacı adaylarını dua edip el sallayarak uğurladı.
then "Add to Home Screen"