Sırrı Süreyya Önder, Hayatını Kaybetti

BUGÜN HAYATINI KAYBETTİ

Türkiye’nin sevilen siyasetçisi, sinemacı ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, çoklu organ yetmezliği nedeniyle bugün saat 16.10’da hayatını kaybetti. 18 gündür yoğun bakımda yaşam savaşı veren Önder için hastane açıklama yaptı. İstanbul Şişli’deki Florence Nightingale Hastanesi, 3 Mayıs 2025 tarihinde Önder’in vefatını resmi bir açıklamayla duyurdu. Önder, 15 Nisan 2025’te geçirdiği kalp krizi ve aort damarı yırtılması nedeniyle hastaneye kaldırılmış, 12 saatlik zorlu bir ameliyat sonrası yoğun bakıma alınmıştı. Hastanenin 3 Mayıs 2025 tarihli açıklamasında, “Sayın Sırrı Süreyya ÖNDER, 15 NİSAN 2025 tarih ve saat 22.41’de şuuru kapalı, solunum ve kardiyak arrest tablosunda ambulans ile kalp-akciğer masajı eşliğinde hastanemize getirilmiştir. Kendisine acilen ‘Aort Diseksiyonu’ tanısıyla Bentall operasyonu (aort kapak değişimi ve çıkan aort değişimi) ve tek damar by-pass ameliyatı yapılmıştır. Hastamızın ameliyat sonrasında yoğun bakım ünitemizde ECMO (Kalp destek cihazı) ve yoğun tıbbi tedavi altında hemodinamik stabilitesi sağlanmıştır. Hayati tehlikesi giderek artan hastanın nörolojik tablosu ağırlaşmış, çoklu organ yetmezliğine girmiştir. Sayın Sırrı Süreyya Önder, yoğun bakım ünitemizdeki takip ve tedavisinin 18. gününde çoklu organ yetmezliği nedeni ile 3 Nisan tarih ve saat 16.10’da hayatını kaybetmiştir. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağ olsun.” ifadelerine yer verildi. Hastane, Önder’in nörolojik tablosunun son günlerde kötüleştiğini, beyin ödemi ve refleks kaybının tedaviye yanıt vermediğini daha önce belirtmişti.

SAĞLIK SÜRECİNİN DETAYLARI

Önder, 15 Nisan akşamı Beşiktaş’taki evinde kalp krizi geçirdi. Ambulansta kalbi duran Önder, acil serviste 10 dakika süren kalp-akciğer masajıyla hayata döndürüldü. Aort damarında yırtık tespit edilmesi üzerine by-pass ve aort greftleme ameliyatı yapıldı. ECMO (kalp destek cihazı) ile desteklenen Önder’in durumu, 28 Nisan’da nörolojik olarak kötüleşmiş, beyin ödemi artmıştı. Prof. Dr. Çavlan Çiftçi, “Başka bir kırılma noktasına geldik” derken, Prof. Dr. Ertan Sağbaş, “Mucize peşindeyiz” açıklamasıyla umutlarını dile getirmişti. Ancak, Önder’in durumu kurtarılamadı. Önder, 15 Nisan akşamı kalp krizi geçirdiğinde ambulansta kalbi durmuş, acil serviste 10 dakika süren kalp-akciğer masajıyla hayata döndürülmüştü. Aort damarında tespit edilen yırtık nedeniyle by-pass ve aort greftleme ameliyatı geçiren Önder, kalp destek cihazına bağlanmıştı.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER KİMDİR?

7 Temmuz 1962 Adıyaman doğumlu Önder, Türkmen kökenli bir ailenin çocuğuydu. Babası, Türkiye İşçi Partisi’nin Adıyaman kurucularından Ziya Önder’di. Genç yaşta babasını kaybeden Önder, çeşitli işlerde çalışarak ailesine destek oldu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okurken 1980 darbesinde siyasi faaliyetleri nedeniyle 12 yıl hapis yattı. “Beynelmilel” filmiyle sinemada ödüller kazanan Önder, 2011’de BDP destekli bağımsız milletvekili seçildi. 2013-2015 çözüm sürecinde İmralı heyetinde yer aldı. Mizahı, barış çabaları ve halkla iç içe duruşuyla tanınan Önder, DEM Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Başkanvekili olarak görev yapıyordu.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Askerlikte Yeni Uygulama Detayları Açıklanıyor

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, 3 çocuklu ailelerin 1, 4 çocuklu ailelerin 2 çocuğunun istedikleri yerde askerlik yapabileceğini duyurdu.

Suriye’de DEAŞ’a ABD’den Sert Yanıt Başlatıldı

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, 13 Aralık'ta gerçekleşen silahlı saldırıya karşılık Suriye'de Şahin Gözü Operasyonu'nu başlattıklarını ve 70'ten fazla hedefin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Borsa İstanbul’da Hisse Senetleri ve Döviz Artış Gösterdi

BIST 100 endeksi haftalık olarak yüzde 0,27 artışla 11.341,90 puana yükseldi. Altın fiyatları da 24 ayar külçe altın gramının 5.958 liraya çıkmasıyla birlikte yükseldi.

Kars Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Gözaltına Alındı

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir profesör, sosyal medyada ayrımcı içerikler paylaştığı gerekçesiyle gözaltına alındı.

Sakarya’da 37 Mahallede Şap Karantinası Uygulaması

Karasu'da üç mahallede şap hastalığı belirlendi. Hastalığın yayılmasını önlemek için 37 mahallede hayvan hareketleri durdurulup karantina süreci başlatıldı.