“Sonuç Odaklı Yaklaşım Memnuniyet Vericidir”

TOPLANTININ KAPSAMI VE HEDEFLERİ

Bakan Fidan, Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı’na ilişkin X sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Fidan, “Tarafların sergiledikleri sonuç odaklı yaklaşım memnuniyet vericidir” diyerek Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin ikinci turuna ev sahipliği yaptıklarını belirtti. Yapıcı bir atmosferde gerçekleşen görüşmelerde tarafların, ilk toplantıda üzerinde anlaştıkları hususları bir adım daha ileri taşıdığını ifade etti. Fidan, tarafların insani takas başlığında, yeni kategorilerde ve daha yüksek sayıda mübadele hakkında anlaşmaya vardıklarını aktardı. Ayrıca, tarafların ateşkes ve barış konusundaki perspektiflerini yansıtan muhtıraları teati ettiklerini ve bu metinler üzerinde gelecek günlerde teknik düzeyde çalışmalar yapmayı uygun bulduklarını kaydetti.

LİDERLERİN GÖRÜŞMELERİ İÇİN ZEMİN HAZIRLIĞI

Toplantıda liderler düzeyinde bir görüşme için zeminin hazırlanması konusunda mutabakat sağlandığını aktaran Fidan, “Liderlerimizin ortak iradeleri doğrultusunda şekillenen müzakerelerde, savaşın neden olduğu kayıpları sonlandırmaya dönük tarafların sergiledikleri sonuç odaklı yaklaşım memnuniyet vericidir” dedi. Bu tarihi süreçte Türkiye’ye duydukları güven için her iki ülkeye tekrar teşekkür ettiğini iletti.

İSTANBUL’DA TARAFLARIN BULUŞMASI

Türkiye-Rusya-Ukrayna Üçlü Toplantısı, Rusya-Ukrayna Savaşı’nı sonlandırmak amacıyla İstanbul’da düzenlenen görüşmelerin bir parçası olarak sona erdi. Görüşmelerin ardından, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya ile yeni esir takasları konusunda uzlaşı sağlandığını duyurdu. Rus basını, Rusya’nın, İstanbul’daki müzakerelerde Ukrayna’ya sunduğu memorandumda ateşkes için iki seçenek sunduğunu aktardı.

ÜÇ YIL SONRA YENİDEN MASADA OTURMAK

Türkiye, Rusya ile Ukrayna’yı aynı masada oturtarak önemli bir adım attı. Şubat 2022’de başlayan savaştan hemen sonra, hem Antalya hem de İstanbul’da iki ülkeyi bir araya getiren Türkiye, Mayıs 2025’te İstanbul’da Rus ve Ukraynalı heyetleri üç yılın ardından yeniden bir araya getirmeyi başardı. İki taraf, İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde 16 Mayıs’ta gerçekleşen müzakerelerde “1000 kişiye 1000 kişilik” büyük bir esir takasının yapılması üzerinde mutabık kaldı. Ayrıca, olası bir ateşkese yönelik görüşlerin detaylı olarak sunulması ve müzakerelerin daha sonra devam etmesi konusunda anlaştı. İki ülke, İstanbul’daki esir takasının 25 Mayıs’ta tamamlandığını duyurdu.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Muğla’da Yasa Dışı Göçmen Operasyonu: 82 Yakalandı

Muğla'da yapılan bir operasyonla, bir evde 82 kaçak göçmen tespit edilerek yakalandı.

Hatay’da Tırın Tabanında 220 Bin Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi

Hatay'da polis, durdurduğu bir tırın dorse kısmında gizlenmiş 220 bin captagon hap buldu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Fatih’te Cami Girişinde Yangın Paniği Yaşandı

Fatih'teki Sümbül Efendi Camii'nin girişindeki güvenlik kulübesinde meydana gelen yangın, itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesiyle söndürüldü. Yangının nedeni araştırılıyor.

Edirne’de Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti

Edirne'de bir otomobilin çarptığı motosiklet, takla atarak kaza yaptı. Motosiklet sürücüsü yaşamını yitirirken, bir kişi de yaralandı. Kaza anı güvenlik kameralarına yansıdı.

Eğitim-Camiasında Öğretmene Şiddet Tepkisi Büyüyor

Canik'te düzenlenen okul sporları etkinliğinde, öğrencilere yönelik öğretmene şiddet olayı yaşandı. Bu duruma sendikalar sert tepki gösterdi.