İNGİLTERE’NİN TARİHİ KARARI
Reuters’in Times gazetesine dayandırdığı haberlere göre, İngiltere, bu hafta sonu Filistin devletini resmen tanıyacak. Bu karar, ABD Başkanı Donald Trump’ın resmi ziyaretinin ardından gerçekleşecek. Başbakan Keir Starmer, Temmuz ayında, “İsrail’in Gazze’deki acıları hafifletmek için adım atmaması ve Hamas’la yaklaşık iki yıldır süren savaşta ateşkese varmaması halinde harekete geçeceğim” şeklinde bir uyarıda bulunmuştu.
İsrail, Fransa, Kanada ve Avustralya’nın bu ay içinde Filistin devletini tanıyacaklarını belirtmesi üzerine Hamas’a ödül verileceği iddia ediliyor. Times, Trump’ın Perşembe günü ziyaretini tamamlamasının ardından İngiltere’nin bir açıklama yapacağını bildirdi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın yorum talebine henüz yanıt vermediği ifade ediliyor. Trump, Temmuz ayında İngiltere’ye yaptığı eşsiz resmi ziyarette, İngiltere’nin böyle bir hamle yapmasının kendisini rahatsız etmediğini belirtse de, ABD o tarihten itibaren Avrupa müttefiklerinin bu tür bir eyleme girişimine karşı olduğunu açık şekilde ortaya koydu. İşçi Partisi içindeki bazı kesimlerin İsrail’e karşı daha sert bir tutum benimsemesi için baskı yaptığı görülüyor. Starmer, “İsrail, Gazze’deki durumu hafifletmek için somut adımlar atmazsa, İngiltere gelecek hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Filistin devletini tanıyacak” açıklamasında bulundu.
İngiltere, bölgede çatışmaların sona ermesi için uzun süredir “iki devletli çözüm” politikasını destekliyor. Ancak daha önce bunun yalnızca doğru zaman geldiğinde hayata geçeceğini ifade etmişti.
then "Add to Home Screen"