Mahkeme kararıyla görevden tedbiren uzaklaştırılan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve partinin avukatlarının yaptığı “ihtiyati tedbir” itirazları, İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde bugün görüldü. Mahkeme, bu itirazları reddederek Gürsel Tekin’in yönetime devam etmesine onay verdi.
CHP İSTANBUL İL KONGRESİ DAVASI
Çalışmalar, CHP 38. Olağan İstanbul İl Kongresi’nin iptaline yönelik açılan davayla başladı. İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, 2 Eylül’de bir ara karar açıklamıştı. Bu kararında, İstanbul Kongresi’nde İl Başkanı olarak seçilen Özgür Çelik’in, aynı kongrede belirlenen İl Yönetim Kurulu ve İl Disiplin Kurulu üyelerinin “tedbiren görevden uzaklaştırılmasına” hükmetmişti. Aynı karar doğrultusunda Gürsel Tekin ile birlikte 5 isim yönetime atanmıştı. CHP, bu ihtiyati tedbir içeren 2 Eylül 2025 tarihli ara karara da itiraz etmişti. Mahkeme, bu itirazların duruşmalı olarak incelenmesine karar verdi.
CHP İSTANBUL İL BAŞKANLIĞI’NA İLİŞKİN HUKUKİ SÜREÇ
CHP’nin İstanbul yönetimdeki tartışmaların kökeni 2023 yılında yapılan kongreye dayanıyor. Özgür Çelik, 8 Ekim 2023’te gerçekleştirilen İstanbul İl Kongresi’nde başkan olarak seçilmişti. Ancak kongrenin ardından “oylamaya hile karıştırıldığı” iddiaları gündeme geldi. İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi, bu süreçte seçilen başkan ve yönetimin tedbiren görevden uzaklaştırılması ve il başkanlığına geçici bir yönetim kurulunun atanması yönünde karar almıştı. Bu mahkeme kararıyla Gürsel Tekin il başkanlığına atanmıştı. CHP yönetimi karara karşı tepki gösterirken, Sarıyer’deki il başkanlığı binasında ve çevresinde polisle partililer arasında gerginlik yaşandı. Parti yönetimi, il başkanlığı binasını kapatma ve operasyonu Bahçelievler ilçesine taşıma kararı aldı. Son olarak, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, CHP İstanbul İl Kongresi’nin iptal davasını esastan reddetti. Bu süreç devam ederken CHP yönetimi, İstanbul kongresini 24 Eylül’de olağanüstü toplama kararı aldı.
then "Add to Home Screen"