Bilim dünyası, tarihsel bir gizemi gün yüzüne çıkardı. Romanya’nın Transilvanya bölgesinde keşfedilen altın sikkeler, şimdiye kadar sadece hayali bir figür olarak görülen bir Roma imparatorunun varlığını kanıtladı. Tarihçiler tarafından uzun süredir “sahte” olarak değerlendirilen bu sikkelerin, gerçekleştirilen bilimsel analizlerle gerçek olduğu anlaşıldı. Böylece, 3. yüzyılda yaşamış olduğu öne sürülen Roma İmparatoru Sponsian’ın varlığı doğrulandı.
300 YILLIK TARİH DEĞİŞİYOR
18. yüzyılda Transilvanya’da elde edilen dört altın sikkede, Sponsian’ın resmi ve adı bulunuyordu. Ancak tarihin uzun süreçlerinde bu paraların sahte olduğu düşünülerek, Sponsian tarihsel kayıtlardan silinmişti. Yeni yapılan araştırmalar, bu sikkelerin gerçek Roma dönemine ait olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, sikkelerin dolaşıma girdiği tarihleri ve üstlerindeki aşınma izlerini inceleyerek bunların o dönemde gerçekten kullanılmakta olduğunu belirlediler.
ASKERİ LİDER OLDUĞU BELİRLENDİ
Araştırma lideri Prof. Paul Pearson, incelemeler sonucunda Sponsian’ın 3. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun iç savaşlarla sarsıldığı dönemde kendi yönetimini ilan eden bir askeri lider olduğunu açıkladı. Pearson, “Artık çok eminiz ki bu sikkeler sahte değil. Sponsian gerçekten yaşamış bir liderdi. Roma’nın çöküş döneminde önemli bir rol üstlenmiş olmalı” dedi.
then "Add to Home Screen"