Lüks otele silahlı saldırı: 27 ölü

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'nun başkenti Ouagadougou'da, yabancıların kaldığı bir otel ve yanındaki restorana bombalı ve silahlı saldırı düzenlendi. El Kaide'nin Kuzey Afrika kolunun üstlendiği saldırılarda, 18 farklı ülkeden 27 kişi hayatını kaybetti. Yaşanan rehine krizi 133 kişinin kurtarılmasıyla sona erdi.

Görgü tanıkları, havaalanı yakınlarındaki Splendid Otel'in önünde bomba yüklü iki aracın infilak ettiğini, maskeli 3-4 kişinin otele girdiğini ve Fransız özel kuvvetlerinin destek verdiği güvenlik güçleriyle saldırganlar arasında çatışma çıktığını aktardı.

DÖRT SALDIRGAN ÖLDÜRÜLDÜ

Sabah saatlerinde otele giren güvenlik güçleri, Mağrip El Kaidesi örgütüne mensup saldırganlarla çatıştı. Burkina Faso İçişleri ve Güvenlik Bakanı Simon Compaore, çatışmalarda üç militanın öldürüldüğünü söyledi. Restoranın yanındaki Yibi Otel'e sıçrayan çatışmalarda da bir militanın öldürüldüğü açıklandı.

Bakan Compaore, saldırılarda 18 farklı ülkeden 23 kişinin öldüğünü söyledi. Fransa'nın Ouagadougou Büyükelçisi Gilles Thibault ise attığı tweet'te, can kaybının 27 olduğunu belirtti.

Bakan Campaore daha önce yaptığı açıklamada, dört yıldızlı otelin karşısındaki restoranın terasında 10 ceset bulunduğunu duyurmuştu.

Aralarında Burkina Faso Çalışma Bakanı Clement Sawadogo'nun da olduğu 126 rehine kurtarıldı. Rehinelerden 33'ü yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. 147 odalı otelde kaç rehine ve saldırganın bulunduğu net olarak bilinmiyordu.

Söz konusu otelin özellikle yabancılar ve Birleşmiş Milletler (BM) görevlileri tarafından tercih edildiği biliniyor.

Reuters'ın haberine göre, saldırıların ardından hastaneye kaldırılan bir Avrupalı kadın, saldırganların Batılıları hedef aldığı izlenimi edindiğini söyledi.

Pentagon'dan bir yetkili, Amerikan ve Fransız özel birliklerinin yardım için hazır olduğunu, 75 Amerikan ve 60 Fransız askerinin müdahale için beklediğini açıkladı.

TÜRKİYE'DEN KINAMA
Dışişleri Bakanlığı Burkina Faso'nun başkenti Ouagadougou'daki bir otele düzenlenen terör saldırısını kınadı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Türkiye'nin demokratikleşme yolunda önemli mesafe alan Burkina Faso'ya destek vermeye devam edeceği vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Burkina Faso’nun başkenti Ouagadougou'da dün gece bir otelde meydana gelen ve çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden olan terörist saldırıyı nefretle kınıyoruz. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dost Burkina Faso Halkı'na başsağlığı, yaralananlara acil şifa diliyoruz. Türkiye istikrar ve demokratikleşme yolunda son dönemde önemli mesafe kateden Burkina Faso’ya olan desteğini sürdürecektir."     

MALİ'DEKİ SALDIRIDA 20 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Radikal terör örgütü Mağrip El Kaidesi Aralık ayında aralarında Burkina Faso'nun da olduğu birçok ülke için cihat çağrısında bulunmuştu. Aşırı dinci militanlar geçtiğimiz Kasım ayında komşu ülke Mali'de de benzer bir saldırı düzenlemişti. Yirmi kişinin ölümüyle sonuçlanan bu saldırıyı da Mağrip El Kaide'si üstlenmişti.

ÜLKEDE SULAR DURULMUYOR
Burkina Faso geçen yılın başında gerçekleşen darbenin ardından ilk kez başkanlık seçimine gitmişti. Darbeden önceki lider Blaise Compaore ülkeyi 27 yıl yönetmişti. Ülkeye uzun süredir gerginlik ve çatışma ortamı hakim.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Şişli’deki Kaza: Direksiyon Hakimiyeti Kaybı ve Senkop Savunması

İstanbul Şişli'de bir otomobilin yayalara çarparak 2 can kaybına neden olduğu kazada, sürücü bayıldığını ve olayı hatırlamadığını belirtti.

Bahçeli’den 4 Ocak Mitingine İlişkin Açıklama

MHP lideri Devlet Bahçeli, DEM Parti'nin 4 Ocak 2026'da Diyarbakır'da gerçekleştireceği miting hakkında, ifade ve toplanma özgürlüğünün anayasal bir hak olduğuna dikkat çekti.

Güllü Cinayeti Dosyasında Şok İtiraf: Tutuklamalar Devam Ediyor

Ünlü sanatçı Güllü'nün vefatıyla ilgili soruşturma ilerliyor; kızı Tuğyan Ülkem Gülter tutuklandı. Seda Sayan, Güllü ile ilgili açıklamalarda bulunarak gündeme damga vurdu.

Hakan Fidan’dan SDG’ye Kritik Uyarılar Geliyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin Suriye Demokratik Güçleri'ne karşı yeni bir askeri operasyon planlamadığını belirtti, ancak sabrının sona erdiğinin altını çizdi.

Asgari Ücret Tespitinde İkinci Toplantı Gerçekleşti

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yıl için zam oranını belirlemek üzere ikinci toplantısını yaptı. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Başkanı ile görüştü. Açıklamalar bekleniyor.