ALMANLARIN RUSYA KORKUSU VE SAVUNMA HARCAMALARI
Almanya, Rusya’dan gelebilecek tehditlere karşı hazırlıklarını artırmaya yöneliyor. Avrupa’nın en büyük ekonomisi olarak, savunma harcamalarını yükseltirken bombaya dayanıklı sığınak ve barınak ağını hızla genişletme planları yapıyor.
MEVCUT DURUMDA HAZIRLIK YETERSİZLİĞİ
Federal Sivil Koruma ve Afet Yardımı Ofisi’nin (BBK) Başkanı Ralph Tiesler, ülkenin önümüzdeki 4 yıl içinde olası bir Rus saldırısına karşı hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Tiesler, “Avrupa’nın en büyük ekonomisinin çatışma gerçeğine uyanması gerekiyor” diyerek Almanya’nın mevcut durumda yeterli hazırlığa sahip olmadığını belirtti.
SALDIRI RİSKİ HAKKINDAKİ ENDİŞELER
Tiesler, Süddeutsche Zeitung’a yaptığı açıklamada, Almanya’da savaş hazırlığının gerekliliği konusunda uzun bir süre yaygın bir inanç olduğunu ancak bu durumun değiştiğini ifade etti. “Avrupa’da büyük bir saldırı savaşının riskinden endişeliyiz,” dedi.
SIĞINAKLARIN DURUMU VE YENİLİK İHTİYACI
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, özellikle Baltık ülkelerinde kaygı yaratırken Polonya ve Almanya’da da endişelerin arttığı gözlemleniyor. The Guardian’a göre, Almanya’daki yaklaşık 2 bin sığınaktan ve soğuk savaştan kalan koruma odalarından sadece 580’inin çalışır durumda olduğu ve birçok sığınak için milyonlarca euroluk yenileme gerektiği bildiriliyor.
YETERSİZ SAYILARA DİKKAT ÇEKİLMESİ
Bu sığınakların yalnızca 480 bin kişiyi barındırabileceği belirtiliyor. Ancak BBK, Finlandiya’nın 50 bin koruma odası bulunduğunu ve bunun 4,8 milyon kişiye, yani nüfusun yüzde 85’ine yetecek bir alan sağladığını ifade etti.
İNCE AYAR VE GÜVENLİK ÖNERİLERİ
Tiesler, halkın nerede sığınabileceği konusunda bilgi sistemlerine ince ayar yapılması ve uyarı sirenlerinin güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, mevcut uyarı uygulamalarının bilgisayar korsanlarına karşı daha iyi korunmasını savundu. Hükümetin, ajansının planlarını uygulamak için finansman sağlamaya da ihtiyaç duyduğunu söyledi.
RESMİ ADIMLAR VE HÜKÜMETİN YAKLAŞIMI
Hükümet, savunma planlarının gerekli olduğu konusunda hemfikir, ancak henüz resmi olarak fon ayırmadı. Parlamentonun mart ayında Almanya’nın borç frenini askıya almasının ardından, serbest kalan milyarlarca dolardan ordunun altyapı ihtiyaçları ve sivil savunma için önemli miktarda harcama yapılması bekleniyor.