ARAB AT YETİŞTİRİCİLİĞİNE YENİ BİR NAZAR
Türkiye’deki safkan Arap atı yetiştiriciliğinin merkezi olarak bilinen Karacabey, yarış amaçlı yetiştirme faaliyetlerinin yanı sıra özel atların taze ve dondurulmuş spermalarıyla da dikkat çekiyor. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesindeki Karacabey Tarım İşletmesi, ünlü Arap aygırı Baba Mevlüt’ün bir doz spermasını 250 bin liradan satışa sunuyor.
EFSANE ATIŞIN YAVRUSU BABA MEVLÜT
1930’lu yıllardan bu yana Arap atı yetiştiriciliğinde önemli bir rol üstlenen TİGEM Karacabay Tarım İşletmesi, at yarışlarının unutulmaz ismi olan Caş’ın yavrularından biri olan Baba Mevlüt’ü 2009 yılında dünyaya getirdi. 2011 yılında düzenlenen bir açık artırmada yeni sahibiyle buluşan ve başarılı bir kariyer sürdüren Baba Mevlüt, 2017’de TİGEM tarafından geri alındı. O tarihten bu yana birçok yarış atının yetiştirilmesinde önemli bir kaynak olarak kullanılıyor. Koşu performansıyla sahiplini mutlu eden Baba Mevlüt, yıllarca TİGEM’e hem yavruları hem de spermalarıyla kazandırdı.
Baba Mevlüt’ün spermaları da önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Günümüzde farklı hacimlerde elde edilen bu spermalar 250 bin lira gibi bir fiyata satılmakta. Ortalama 100 ml olarak değerlendirildiğinde, litreye göre bir fiyat çıkmasa da litresi 2,5 milyon liraya denk geliyor.
SURVIVOR TAVSIYELER VE SPERMAYA RASTGELE DAĞILIM YAPILMIYOR
Karacabey Tarım İşletmesi İdari Müdür Yardımcısı Ali Yağlıcı, Türkiye’deki safkan Arap atı yetiştiriciliğinin 1930’lu yıllarda aygır ve kısrakların Türkiye’ye getirilmesiyle Karacabey’de başladığını vurguladı. Yağlıcı, “Elimizdeki atların Türkiye’deki tüm Arap yarış atlarının kökeninde geçmişi olan aygır ve kısraklar bulunuyor. Bu hara, Türkiye’de yarış safkan Arap atı yetiştiriciliğinin başlangıç noktasıdır,” dedi.
Yağlıcı, 2006 yılında işletmede bir dondurulmuş aygır sperma üretim laboratuvarı kurulduğunu hatırlatarak, “Laboratuvar, efsaneleşmiş aygır Caş’ın genetik materyalini koruma amacı taşıyor. Hali hazırda Caş’ın dondurulmuş sperması mevcut ancak henüz satışa sunulmadı,” ifadesini kullandı. 40 aygırın dondurulmuş sperması laboratuvar ortamında muhafaza ediliyor ve özel yetiştiricilere hem taze hem de dondurulmuş sperma satışları yapılmakta.
BABA MEVLÜT’ÜN SERMAYESİ YÜKSEK
Özel yetiştiricilerden Baba Mevlüt’ün spermalarına yoğun ilgi olduğunu dile getiren Yağlıcı, “Bir doz sperması 250 bin liraya satılıyor. Kısraklarından Baba Mevlüt tayı elde etmek isteyenler başvurularını yapıp ücretlerini ödeyerek spermalarını satın alıyorlar. Taze spermalar veriyoruz ve yavru garantili oluyor,” şeklinde konuştu.
Yağlıcı, ayrıca laboratuvarlarında muhafaza edilen spermalardan sadece yaşayan aygırların spermalarının talep karşılığında satıldığını belirtti. “Ölmüş aygırların spermalarını ise servet ödense dahi satmıyoruz. Gelecekte genetik çalışmalarda kullanılmak üzere koruma altındayız,” dedi.