VİRÜSLE MÜCADELE YOLUNDA YENİ HEDİFE GEÇİŞ
Koronavirüs pandemisiyle mücadelede ilk aşıyı geliştirip onay alan BioNTech kurucu ortakları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, adlarını yeniden duyurmayı başarıyor. Türk bilim insanları, yeni bir hedef olarak kanserle mücadelede kanser aşısı geliştirmeyi planlıyor.
İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI
BioNTech ve ABD’li ilaç şirketi Bristol Myers Squibb (BMS), BioNTech’in araştırma aşamasındaki kanser ilacının ortak geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi konusunda 11,1 milyar dolara kadar ödeme öngören bir işbirliği anlaşması imzaladı. Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci’nin kurucu ortakları olduğu BioNTech ve BMS, yaptıkları ortak açıklamada, BioNTech’in geliştirmeyi hedeflediği BNT327 isimli kanser ilacının ticarileştirilmesine yönelik anlaştıklarını belirtti.
MALİ DETAYLAR
Bu anlaşmaya göre BMS, BioNTech’e toplamda 11,1 milyar dolara kadar ödeme yapacak. BioNTech, bu anlaşmanın başlangıcında ön ödeme olarak 1,5 milyar dolar alacak.
KANSA HAZIRLIKTA İLERLEME HEDEFİ
Covid-19 salgınının ardından odak noktasını kanser ilacı geliştirmeye kaydıran BioNTech, ilk kanser ilacını 2026 yılında piyasaya sürmeyi hedefliyor.
HİSSELERDEKİ ARTIŞ
Bu gelişmelerin ardından BioNTech’in hisseleri, erken işlem döneminde yaklaşık yüzde 20 artış göstererek 114,75 dolara yükseldi. BioNTech, mRNA teknolojisi ile geliştirdiği Covid-19 aşısını ABD’li Pfizer ile işbirliği yaparak piyasaya sürmüş ve 2021 yılında bu aşıdan yaklaşık 19 milyar dolar gelir elde etmişti.