GÜNEŞ’TEKİ OLAY VE ETKİLERİ
Dün Güneş’te M8.2 büyüklüğünde bir koronal kütle atımı gerçekleşti ve bu olayın, bugün ve yarın G4 seviyesinde bir jeomanyetik fırtınaya neden olabileceği bildirildi.
KUZEY IŞIKLARININ GÖRÜLMESİ
İstanbul’da kuzey ışıklarının gözlemlenme olasılığının artabileceği, bunun yanında elektrik şebekelerinde aksamalar, uydu ve GPS problemleri gibi teknolojik etkilerin de yaşanabileceği vurgulandı.
JEOMANYETİK FIRTINA VE HIZI
Patlamayla meydana gelen G4 büyüklüğündeki jeomanyetik fırtına, Dünya’ya 1000 km/s hızla yaklaşmakta. Pazar gecesi ya da pazartesi gecesi Dünya’ya çarpması bekleniyor. Hava Forum’da yer alan verilere göre, bu durum Güneş’ten kaynaklanan bir koronal kütle atımından (CME) meydana geliyor ve Türkiye gibi düşük enlemlerde aurora (kuzey ışıkları) görünme şansını artırıyor.