İDDİALI ANLAŞMA HABERLERİ
British Museum ile Yunan hükümeti arasında Parthenon Heykellerinin Yunanistan’a uzun süreli ödünç verilmesi konusunda bir anlaşmaya varıldığı iddiamı, İngiliz “The Critic” dergisinde yer aldı. Yunan Kathimerini gazetesinin aktardığı bilgilere göre, British Museum bu iddiaları kesin bir dille reddediyor. Ayrıca, The Times gazetesinde yer alan başka bir haberde, Londra ile Atina arasındaki görüşmelerin 2023’ün sonlarından beri durduğuna dikkat çekildi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, o dönemde konuyu dönemin Muhalefet Lideri ve günümüzün Başbakanı Keir Starmer önünde dile getirmişti. İngiliz hükümetiyse, müzenin heykellerin mülkiyetini devretmesine olanak tanıyacak herhangi bir mevzuat değişikliği yapma niyetinde olmadığını açıkça belirtiyor. Parthenon Heykellerinin yönetiminin, bağımsız bir kurum olarak faaliyet gösteren British Museum’un mütevelli heyetinin sorumluluğunda olduğu ifade ediliyor.
KARŞILIKLI ÖDÜNÇ TEKLİFİ
Görüşme masasında yer alan tek önerinin “karşılıklı ödünç” olduğu belirtiliyor. Bu öneriye göre, Parthenon heykelleri uzun bir süre için Yunanistan’a geri dönecek. Ancak mülkiyet yine de İngiliz müzesinde kalmaya devam edecek. Bunun karşılığında Yunan tarafı da önemli arkeolojik buluntuları Londra’da periyodik sergiler için ödünç verecek. Bu yaklaşım, bazı çevrelerde muhtemel bir diplomatik gelişme olarak yorumlansa da İngiltere’de muhalefet yaratıyor. Muhafazakar lider Kemi Badenoch, heykellerin Yunanistan’a iadesini hiçbir zaman savunmadığını dile getirirken, müze temsilcileri görüşmelerin henüz başlangıç aşamasında olduğunu ve nihai bir anlaşmaya oldukça uzak olduklarını vurguluyor.
YUNAN GÖRÜŞÜ
Görüşmelere katılan bir Yunan yetkiliye göre, anlamlı bir ilerleme kaydedebilmek için herhangi bir anlaşmanın heykellerin bir kısmının kısa süreli sergiler için ya da 50-100 yıllık resmi krediler yerine uzun bir süre için Atina’ya iadesini öngörmesi gerekmektedir. Aynı yetkili, Yunan hükümetinin sembolik bir geri dönüş değil, Parthenon Heykellerinin doğal ortamlarında yeniden bir araya getirilmesine yönelik önemli ve kalıcı bir gelişme arayışı içinde olduğunu vurguluyor. Milattan önce 5. yüzyılda inşa edilen Parthenon Tapınağı’nı süsleyen heykellerin neredeyse yarısı, 1801-1803 yılları arasında İngiliz diplomat Lord Elgin tarafından İngiltere’ye götürülmüştü.