İSRAİL VE ALMANYA ARASINDAKİ SAVUNMA ANLAŞMASI HIZ KAZANDI
İsrail ve Almanya, İsrail’in bir yabancı ülkeyle yaptığı en büyük savunma ihracatı anlaşması kapsamında teslim edilecek Arrow 3 hava savunma sistemi için hazırlıklara hız veriyor. Teslimat öncesinde, iki ülkenin üst düzey savunma yetkilileri tarafından Almanya’da gerçekleştirilen kritik bir planlama toplantısı yapıldı. Toplantının başkanlığını, İsrail Savunma Bakanlığı Araştırma ve Geliştirme Müdürlüğü bünyesindeki İsrail Füze Savunma Organizasyonu Başkanı Moshe Patel, projeyi Almanya adına yürüten Albay Carsten Koepper ve sistemin ana yüklenicisi olan Israel Aerospace Industries’in MLM Birimi Genel Müdürü Yaakov Galifat üstlendi. Ayrıca, İsrailli savunma şirketleri ELTA ve Elbit Systems ile Alman firmalar IABG ve MBDA da toplantıda yer aldı. Bu firmalar, Arrow 3 sisteminin Almanya’ya entegrasyonu ve operasyonel altyapının kurulmasında görev alacak.
3.5 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA
Arrow 3’ün Almanya’ya satışı, 17 Ağustos 2023’te İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius tarafından imzalanan 3.5 milyar dolarlık bir anlaşmayla resmiyet kazanmıştı. Anlaşma, Arrow 3’ün ortak geliştiricisi olan ABD’nin onayıyla yürürlüğe girdi. Bu durum, İsrail ile Avrupa arasındaki savunma iş birliğinde tarihi bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
NATO’DA BİR İLK: AVRUPA SEMALARINDA ARROW 3
Arrow 3, İsrail’in çok katmanlı hava savunma sisteminin en üst katmanını oluşturuyor. Atmosfer dışı irtifalarda, orta ve uzun menzilli balistik füzeleri imha etmek için geliştirilmiş olan sistem; katı yakıtlı roket motoru, yüksek manevra kabiliyeti ve “vur-çarp” prensibine dayalı kinetik imha teknolojisiyle dikkat çekiyor. Gelişmiş radar sistemleri ile entegre çalışan Arrow 3, 2.000 km’yi aşan menzili ve 100 km’nin üzerindeki irtifalarda hedefleri etkisiz hale getirme kapasitesine sahip. Almanya’nın bu sistemi satın alması, Arrow 3’ün Avrupa topraklarında konuşlandırılması anlamına geliyor ve Almanya, İsrail yapımı bu ileri teknoloji atmosfer dışı önleme sistemini envanterine katan ilk NATO ülkesi konumuna geliyor.
HUSİLERE KARŞI ETKİNLİĞİNİ KANITLADI
Arrow 3 sistemi, 2024 yılı içinde yaşanan çeşitli gerçek saldırı senaryolarında başarısını kanıtladı. Özellikle 14 Nisan ve 1 Ekim tarihlerinde Yemen’den İran destekli Husi militanlarca fırlatılan uzun menzilli balistik füzeler, Arrow 3 tarafından başarıyla imha edildi. Bu operasyonel başarılar, sistemin olgunluk düzeyini ve etkinliğini gözler önüne sererken, Almanya’ya yapılacak teslimatın stratejik önemini bir kez daha ortaya koydu.
AVRUPA İÇİN GÜVENCE TAHAHHÜDÜ
Almanya, Arrow 3’ü Avrupa Gökyüzü Kalkanı (European Sky Shield Initiative) kapsamında yürütülen çok katmanlı hava savunma planının temel taşı olarak görüyor. Sistem, Almanya’nın ulusal hava sahasını, kritik altyapısını ve NATO’nun kolektif savunma mimarisini güçlendirmeyi amaçlıyor. Arrow 3’ün Avrupa’daki konuşlanması, kıta genelinde geniş alan kapsama sağlayacak uzun menzilli bir savunma kalkanı oluşturacak. İsrail Savunma Bakanlığı, bu projeyle İsrail’in savunma sanayisini küresel arenada konumlandırmayı ve müttefik ülkelerle teknolojik iş birliğini derinleştirmeyi hedeflediklerini vurguluyor. Teslimatın önümüzdeki aylarda başlaması planlanıyor.
then "Add to Home Screen"