Kahramanmaraş’ta 1500 Yıllık Mozaik Bulundu

KAHRAMANMARAŞ’TA TARİHİ KEŞİF

Kahramanmaraş’ın Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki Tevfik Kadıoğlu Bulvarı’nda gerçekleştirilen deprem iyileştirme ve yeniden yapılandırma projesi esnasında altyapı çalışmaları sırasında işçiler, Geç Roma Dönemi’ne ait önemli bir taban mozaiği buluyor.

15 YÜZYILLIK MOZAIK KEŞFİ

İşçilerin durumu bildirmesi üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden uzman bir ekip bölgeye yönlendirildi. Uzman ekip, mozaiğin yaklaşık 1500 yıllık olduğunu tespit ettikten sonra üzerini kapatmayı tercih etti. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, mozaiğin zarar görmemesi için gerekli önlemlerin alındığına dikkat çekerek, “Söz konusu kültür varlığı, uzman ekipler tarafından belgelenmiş ve fotoğraflanmıştır. Mozaik, çevresel etkilerden korunması amacıyla jeotekstil malzeme ve ince kum tabakası ile örtülerek güvence altına alınmıştır. Alanın üzerine beton, asfalt veya benzeri herhangi bir malzeme dökülmemiştir.” şeklinde açıklama yaptı. Ayrıca, tespit edilen mozaikle ilgili tescil sürecinin başlatıldığını ve durumun Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bildirildiğini belirtti. Kurul, yapılacak değerlendirme sonucunda gerekli koruma ve işlem süreçlerini yürütmeye başlayacak.

KAÇAK KAZILARDAN BİR ANTİK KENTİ AÇIĞA ÇIKTI

Taban mozaiğinin bulunduğu alan, Germanicia Antik Kenti’nin sınırları içinde yer almakta. Bu antik kent, 2007 yılında Bağlarbaşı Mahallesi’nde yapılan kaçak kazılar sonucu keşfedilen taban mozaikleriyle gün yüzüne çıkmıştı. Germanicia Antik Kenti’ne ait ilk somut delilin bulunmasının ardından antik kentin ortaya çıkarılması için çalışmalar başlatıldı ve 2018 yılında 140 metrekarelik alan ziyarete açıldı. M.S. 1’inci yüzyılda kurulan Germanicia Antik Kenti ile alakalı bugüne kadar yürütülen kazılarda M.S. 4’üncü ve 6’ncı yüzyıllara ait mozaik ve kalıntılara ulaşıldığı da belirtildi.

ÖNEMLİ

Lakers Rekor Bedelle Satıldı! Sıralama Değişti

Los Angeles Lakers'ın yüksek bir bedelle satılması, global spor kulüpleri arasında değer sıralamasında önemli bir değişikliğe yol açtı.

İran-İsrail Gerilimi: Rejim Değişikliği Mi?

Time Dergisi'nin Ali Hamaney’i konu alan kapağı, İran-İsrail geriliminin sürdüğü bir dönemde dikkat çekti. Yırtık poster tasarımı, tarihsel figürlerle paralellik kurdurdu.

Daha Fazlası!