DEPREM İYİLEŞTİRME PROJESİ KAPSAMINDA TARİHİ MOZAİK BULUNDU
Kahramanmaraş’ın Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki Tevfik Kadıoğlu Bulvarı üzerinde yürütülen deprem iyileştirme ve yeniden yapılandırma projesi çerçevesinde yapılan altyapı çalışmaları sırasında işçiler, Geç Roma Dönemi’ne ait olan bir taban mozaiği buldu.
MOZAIK 1500 YILLIK OLDUĞU BELİRLENDİ
İşçilerin bulduğu mozaik hakkında bilgi verilmesi üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, bölgeye uzman bir ekip göndermiş. Uzmanların yaptığı inceleme sonucunda, yaklaşık 1500 yıllık olduğu belirlenen mozaiğin üzeri kapatıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konuyla ilgili açıklama yaparak, “Söz konusu kültür varlığı, uzman ekipler tarafından belgelenmiş ve fotoğraflanmıştır.” ifadelerinde bulunmuş. Açıklamada, mozağin çevresel etkilerden korunması için jeotekstil malzeme ve ince kum tabakası ile örtülerek güvence altına alındığı bildiriliyor. Ayrıca, alan üzerine beton, asfalt veya benzeri malzeme dökülmemiş. Tespit edilen mozaikle bağlantılı olarak tescil sürecinin başlatıldığı ve konunun Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bildirildiği aktarılıyor. Kurul tarafından yapılacak değerlendirme sonrası koruma ve işlem süreçlerinin yürütüleceği belirtildi. Kültürel mirasın korunması adına yapılan bu özenli çalışmalar, kamuoyuna saygıyla sunulmuş.
KESİNTİSİZ KAZI ÇALIŞMALARI İLE GERMANİCIA ANTİK KENTİ
Bulunan taban mozaiğinin yer aldığı alan, Germanicia Antik Kenti sınırları içerisinde buluyor. Germanicia Antik Kenti, 2007 yılında Bağlarbaşı Mahallesi’nde gerçekleştirilen kaçak kazılarla ortaya çıkmıştı. Yıllardır varlığı dile getirilen bu antik kente dair ilk somut delilin bulunmasının ardından, kentin ortaya çıkarılması için gerekli çalışmalar başlamış. 2018 yılında 140 metrekarelik alan ziyarete açılmış. M.S. 1’inci yüzyılda kurulan Germanicia Antik Kenti’nde, bugüne kadar gerçekleştirilen kazı çalışmalarında M.S. 4’üncü ve 6’ncı yüzyıllara ait mozaik ve kalıntılara ulaşılmış.