GÖKTAŞ’TAN AİLELERİ GÜÇLENDİRME YATIRIMLARI
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Beştepe’de yapılan Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir muhabirin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ailelerin güçlendirilmesine yönelik çalışmalarıyla ilgili yönelttiği soruya Göktaş, ailelerin yaşadığı risk ve tehditlerden korunmalarına yönelik çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü ifade etti. Bu konudaki önemli projelerden birinin “sosyal risk haritası” olduğu belirten Göktaş, “Bakanlık olarak, sosyal risk haritası çalışmamızı başlattık. Sosyal risk haritaları, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, bağımlılık gibi sosyal olguların bütüncül olarak görülmesine imkan verecek.” şeklinde bilgiler verdi.
PİLOT ÇALIŞMA VE KURUMSAL KOORDİNASYON
Göktaş, bu alandaki çalışmalarda Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Gençlik ve Spor bakanlıklarıyla birlikte çeşitli ilgili kurumlarla yakın işbirliği içinde olduklarını dile getirdi. Çalışmalarının tamamlanmasıyla henüz vakalar gerçekleşmeden müdahale kabiliyetinin artacağını kaydetti. Göktaş, ayrıca pilot çalışma başlattıklarını açıklayarak, “Sosyal risk haritalarını 81 il, 922 ilçe için oluşturduktan sonra tek bir ekranda bu konudaki tüm bilgilere ulaşacağız.” ifadelerini kullandı.
AİLE REHBERİ SİSTEMİ İLE YENİLİKÇİ YAKLAŞIM
Bir gazetecinin ailelere yönelik danışmanlık hizmetine dair sorusuna yanıt veren Göktaş, sosyal risk haritalarından elde ettikleri veriler doğrultusunda yenilikçi bir model geliştireceklerini açıkladı. Türkiye genelinde uygulamayı planladıkları bu modele “Aile Rehberi Sistemi” adını verdiklerini belirten Göktaş, “Nasıl Sağlık Bakanlığımızın her aileye hizmet sunan aile hekimi varsa, bu modelin de sosyal hizmetler alanında devreye girmesini istiyoruz.” dedi. Bu modelde her ailenin bir “aile rehberi” olacağı ve vatandaşlara sosyal hizmet ihtiyaçlarını karşılamada daha net ve ulaşılabilir bir adres sunulacağı bilgisini verdi.
İHTİYAÇ ANALİZİ VE KALİTEYİ ARTIRMA HEDEFİ
Aile Rehberi Sistemi’nin ilk aşamada talep odaklı olarak tasarlanacağını bildiren Göktaş, her bireyin özel ihtiyaçlarının belirlenerek ilgili bakanlıklarla işbirliğinin artırılacağını söyledi. Böylece bir ailenin yaşam döngüsünde karşılaştığı ihtiyaçların, belirlenecek aile rehberi tarafından takip edileceğini vurguladı. Bu sistematik yaklaşımın, sunulan hizmetlerin kalitesini artıracağına işaret eden Göktaş, “Bu sistem, sosyal hizmet uygulamalarımızda önemli bir ihtiyacı karşılayacak ve ‘güçlü aile, güçlü toplum’ hedefimize önemli katkı sağlayacak.” şeklinde belirtti.