Yunanistan Ve İngiltere Tartışması Devam Ediyor

BRITISH MUSEUM VE YUNAN HÜKÜMETİ ARASINDAKİ GÖRÜŞMELER

İngiliz “The Critic” dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, British Museum ile Yunan hükümeti arasında Parthenon Heykellerinin Yunanistan’a uzun vadeli ödünç verilmesi konusunda bir anlaşma sağlandığı öne sürüldü. Ancak, Yunan Kathimerini gazetesi, British Museum’un bu iddiaları kesin bir dille yalanladığını bildirdi. The Times gazetesi ise, Londra ve Atina arasındaki görüşmelerin 2023 sonlarından beri duraklama aşamasında olduğunu aktardı. Bu dönemde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, konuyu dönemin Muhalefet Lideri, şimdiki Başbakan Keir Starmer’ın önünde gündeme getirmişti. İngiliz hükümeti, müzenin heykellerin mülkiyetini devretmesini mümkün kılacak bir mevzuat değişikliği niyetinde olmadığını net bir şekilde ortaya koydu. Aynı zamanda, Parthenon Heykellerinin yönetiminden sorumlu olan British Museum’un mütevelli heyetinin bağımsız bir kurum olduğu vurgulandı.

ÖDÜNÇ ANLAŞMASI VE YENİ PROJELER

Tartışılan öneri, “karşılıklı ödünç” şeklinde ifade edildi. Bu çerçevede, mermerler uzun süre için Yunanistan’a dönecek, ancak mülkiyeti değişmeyecek. Aynı zamanda, Yunan tarafı da önemli arkeolojik buluntuları Londra’da periyodik sergiler için ödünç verecek. Bu durum, bazı çevrelerde olası bir diplomatik açılım olarak yorumlanırken, İngiltere içerisinde muhalefet yaratıyor. Muhafazakar lider Kemi Badenoch, heykellerin Yunanistan’a iadesini hiçbir zaman desteklemediğini belirtiyor. Müze temsilcileri ise görüşmelerin daha çok başlangıç aşamasında olduğunu ve kesin bir anlaşmanın henüz sağlanmadığını vurguluyor.

YUNANİSTAN’IN HEDEFLERİ

Bir Yunan yetkiliye göre, görüşmelere gerçek bir anlam kazandırmak için anlaşmanın, heykellerin bir kısmının kısa süreli sergiler ya da 50 veya 100 yıllık resmi kredilerle değil, uzun bir dönem boyunca Atina’ya iadesini öngörmesi şart. Bu yetkili, Yunan hükümetinin sembolik bir geri dönüş aradığı değil, Parthenon Heykellerinin doğal ortamlarında yeniden bir araya gelmesini sağlamak için anlamlı ve kalıcı bir çözüm peşinde olduğunu belirtiyor. Milattan önce 5. yüzyılda inşa edilen Parthenon Tapınağı’nı süsleyen heykellerin yaklaşık yarısı, 1801-1803 döneminde İngiliz diplomat Lord Elgin tarafından İngiltere’ye götürülmüştü.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Bağcılar’da Tekstil Atölyesine Silahlı Saldırı Gerçekleşti

İstanbul Bağcılar'da bir tekstil atölyesine kimliği bilinmeyen saldırganlar tarafından silahlı saldırı gerçekleştirildi. Olayın failleri henüz tespit edilemedi.

Levent Başaran’ın Hayvan Telefi: 8 Milyon Lira Zarar

Siirt'te bir besici, son 3.5 ayda 54 büyükbaş hayvanını kaybetti. Telefin maddi zararı 8 milyon lirayı buldu.

Galatasaray’ın Genç Yıldızı Arda Ünyay Açıklamalarda Bulundu

Galatasaray'ın genç savunmacısı Arda Ünyay, Başakşehir maçı sonrası Şampiyonlar Ligi'ni kazanma hedefini vurguladı ve geçmişteki başarılarına atıfta bulundu.

Zeytinburnu’nda Kentsel Dönüşümde Beton Parçaları Düşünce Araçlar Hasar Gördü

Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüm sürecindeki bir binanın çatısından düşen beton parçaları park halindeki üç araca büyük zarar verdi. Olayda can kaybı ve yaralanma olmadı.

Galatasaray Okan Buruk’un Değerlendirmesine İlişkin Açıklamaları

Galatasaray'ın teknik direktörü Okan Buruk, Başakşehir ile oynanan kupa maçını yorumladı ve takımın Süper Lig'deki Kasımpaşa karşılaşmasına dikkat çekti.