HALKA AÇIK ŞİRKETLERDEN TEMETTÜ GELİRİNE DENETİM
Maliye, kamuya açık şirketlerden temettü geliri elde eden ve vergi ödemeyenleri inceleme altına aldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre; Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), halka açık şirketlerden elde edilen kar paylarına dair geniş kapsamlı bir denetim gerçekleştirdi. 2022, 2023 ve 2024 yıllarını kapsayan bu denetimde, halka açık şirketler tarafından yapılan kar payı ödemeleri detaylı olarak değerlendirildi. Başkanlık, elde edilen bilgilerle gerçekleştirdiği analizde, halka açık şirketlerin hisse senedine sahip kişilere dağıttığı kar payı miktarlarını ve bu ödemeleri alan kişileri derinlemesine inceledi.
DENETİM SONUÇLARI ORTAYA ÇIKTI
Yapılan çalışmalarda, kar payı ödemeleri ile ilgili daha önce uygulanan gelir vergisi kesintileri dikkate alındı ve brüt kar payı tutarları belirlendi. Gelir Vergisi Kanunu çerçevesinde gerçek kişilerin elde ettikleri kar paylarının yarısının gelir vergisinden muaf olması nedeniyle, bu muafiyet sonrasında kalanın yıllık beyan sınırlarını aşıp aşmadığı denetlendi. Kontrol sonucunda, 2022, 2023 ve 2024 yıllarında gelir vergisinden muaf tutar sonrası kalan kar payı gelirlerinin beyan sınırını aşmasına rağmen, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyen 1.725 kişi tespit edildi.
VERGİ KAYBI BÜYÜK
Belirlenen kişilerin, 3,6 milyar liralık kar payını beyan etmediği ve bu durum sonucunda yaklaşık 200 milyon liralık verginin ödenmediği açıklandı. Halka açık şirketlerden beyan sınırının üzerinde kar payı elde eden ancak gelir vergisi beyannamesi vermeyen bu kişiler, ilgili vergi dairelerine bildirildi.
HEDEF DAHA ADİL VERGİ SİSTEMİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, GİB’in teknoloji imkanlarını kullanarak vergisel yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmeyen mükellefler üzerinde çalışmalarına devam edeceğini belirtti. Şimşek, “Bu tür çalışmalarla gönüllü uyum seviyesini artırmayı, vergisel sistemi daha adil, şeffaf ve sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.