ECEABAT’TAKİ MAYDOS ANTİK KENTİNDE 4 BİN YILLIK SİLİNDİR MÜHÜR BULUNDU
Eceabat ilçesindeki 5 bin yıllık Maydos Antik Kenti’nde devam eden 2024 yılı kazı çalışmalarında, Mezopotamya’dan başlayan ve Anadolu’nun içlerine kadar devam eden ticaret ağında kullanılan yaklaşık 4 bin yıllık silindir mühür bulundu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Maydos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Göksel Sazcı liderliğindeki ekip, 10 kişilik kazı ekibi ve 6 işçiyle çalışmalarını sürdürüyor. Kazıların Eylül ayında tamamlanması planlanıyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Sazcı, bu yılki çalışmalarda önemli buluntular elde ettiklerini belirterek, “Mezopotamya’dan başlayan ticaret ağı içinde kullanılan 4 bin yıllık silindir mührü de bulduk” dedi.
KAZILARIN DEVAMI PLANLANIYOR
Maydos Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarının, Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ve İçdaş ana sponsorluğunda sürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Sazcı, kazı ekibinin Eylül ayı ortasına kadar sahada aktif bir şekilde çalışacağını söyledi. Bu yılki kazılarda Maydos’un savunma sistemiyle ilgili tabakaları araştırdıklarını ve Troya III-V dönemlerine tarihlenen tabakaları incelediklerini belirten Sazcı, ayrıca Bizans ve Helenistik Dönemlere ait kalıntılar da tespit ettiklerini ifade etti. Açıklamalarında, kazı alanında bulunan 4 bin yıllık silindir mührüne de değinen Sazcı, mührün Mezopotamya ile Anadolu arasındaki yoğun ticaret ağını gösterdiğini söyledi.
SİLİNDİR MÜHÜRÜN ÖNEMİ
Prof. Dr. Göksel Sazcı, bu senenin en dikkat çekici buluntularından birinin silindir mühür olduğunu dile getirdi. Fritten yöntemiyle üretilen ve yaklaşık 3 bin 900-4 bin yıl öncesine ait olan silindir mührün, tipik olarak mülkiyet sembolü taşıyan ve ticarette kullanılan bir obje olduğunu açıkladı. Maydos Antik Kenti’nde bulunan mührün, Anadolu’ya Mezopotamya’dan geçen ticaret ağının bir izi olduğunu belirten Sazcı, böylece antik dönem ticaretinin ve kültürel etkileşimin önemli bir kanıtını elde ettiklerini sözlerine ekledi.