Jwst, Galaksileri Görüntüledi

JWST’İN YENİ GÖRÜNTÜSÜ!

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), NASA ve Kanada Uzay Ajansı’nın işbirliğiyle geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu (JWST), evrenin derinliklerinden yeni bir görüntü yayımladı. Teleskop, sadece Ay’ın beşte biri genişliğindeki bir gökyüzü parçasına odaklanarak, 12 milyar ışık yılı mesafedeki binlerce galaksiyi tek bir karede yakaladı.

GALAKSİLERİN ÇEŞİTLİLİĞİ

Bu görüntüde, ışık noktalarının çoğunluğunu yıldızlar değil, çeşitli büyüklük ve biçimlerdeki galaksiler oluşturuyor. Bu galaksiler, evrenin oluşumundan bu yana geçen 13,8 milyar yıllık zaman çizelgesinde geçmişe bir pencere açıyor. JWST’nin sağladığı bu veriler, evrenin yapısını inceleyen ‘COSMOS-Web’ adlı uluslararası araştırma projesi çerçevesinde toplandı. Proje, galaksi kümelerinin oluşumunu ve evrendeki dağılımlarını anlamayı hedefliyor. Chandra X-Işını Gözlemevi’nden gelen verilerle bir araya getirilen görüntüler, bu alandaki en büyük galaksi grubunu işaret ediyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İstihdam Koruma Desteği Açıklandı: 3 Bin 500 Lira

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, imalat sektöründeki işletmelere, sigortalı çalışan sayılarını korumaları karşılığında kişi başına 3 bin 500 lira destek verileceğini duyurdu.

Balıkesir’de Gizemli İHA Düşüşü Gerçekleşti

Manyas'ta kaynağı bilinmeyen bir insansız hava aracı, boş bir alana düştü. Çiftçiler tarafından bulunan İHA, incelenmek üzere Ankara'ya ulaştırıldı.

Sadettin Saran İfadesini Tamamladı: İki Saat Süreyle Verdi

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın uyuşturucu soruşturması kapsamında yaklaşık iki saat ifade verdi.

Mersin Aralık’ta Türkiye’nin En Sıcak İliği Oldu

Mersin, son beş günde 20 dereceye ulaşarak sıcaklıkta öne çıktı. Bu durum, Aralık ayında yaz havası yaşanmasına neden oldu.

Perakende Ticaret İhlallerinde Ceza Miktarları Artış Gösterdi

Ticaret Bakanlığı, perakende ticaret ihlallerine karşı caydırıcı yeni idari para cezaları belirledi. Yüzde 25,49 oranında artacak cezalar, 1 Ocak 2026'dan itibaren uygulanacak.