MAAŞ KRİSİ DEVAM EDİYOR
Buca Belediyesi’nde işçiler ile belediye arasındaki maaş sorunları hâlâ çözüme kavuşturulamıyor. Son haftalarda İzmir’de başlayan ve diğer ilçelere yayılan grev sürecinde, Buca’da çalışan DİSK’e bağlı Genel İş sendikasına üye bazı çalışanlar, “ortalama olarak kişi başı 150 bin lira maaş alacakları” iddiasıyla 18 Haziran’da iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
İŞTEN ÇIKARMALAR YAŞANMAYA BAŞLADI
Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, işçilerle önceki gün bir araya geldi. Ancak yapılan görüşmelerde mutabakat sağlanamadı. Duman, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “çalışma haklarını kullanmak isteyen bazı işçilerin grevde olan diğer işçiler tarafından tehdit edildiğini” belirtti ve bu nedenle bu çalışanların iş akitlerinin sonlandırılacağını ifade etti. Açıklamadan kısa bir süre sonra grevin altıncı gününde, bazı işçilere kısa mesaj ile iş sözleşmelerinin feshine dair bilgi verildi. Mesajda, “23.06.2025 itibariyle Buca Belediyesi’ndeki görevlendirmenize son verilmiştir.” ifadeleri yer aldı.
SENDİKADAN UYARI
Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Belediye-İş) Genel Başkanı Nihat Yurdakul, İzmir Şubesi’nde yaptığı açıklamada, işçilerin maaşları ile ilgili açıklamaların çalışanları halkla karşı karşıya getirdiğini dile getirdi. Yurdakul, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Belediye-İş üyelerine haksızlık ettiğini belirterek, “İnşallah bu haksızlık devam etmez ama Sayın Başkan ‘Devam ettireceğim’ diyor. Bu yapılan haksızlık bir gün olumsuz olarak geri döner ve hepimize zarar verir.” dedi. Ayrıca, Belediye-İş sendikasının en düşük maaşının 81 bin lira olduğunu ve eylül ayında yapılacak artışla bu miktarın 130 bin liraya yükseleceğini söyledi. Ancak, Yurdakul, “Böyle bir zam ve para yok, bu doğru değil.” diyerek, başka bir gerçeği ifade etti ve çalışanların daha düşük maaşlar aldıklarını belirtti.
EYLEM UYARISI
Yurdakul, belediyeden eylül ayında yapılacak artıştan vazgeçmelerini istediklerini hatırlattı. Enflasyon oranının masaya yatırıldığını aktaran Yurdakul, “Artış oranı 6 aylık enflasyon olmalı. Ben de ek bir katkı sağlamak için üzerindeki oranı artıracağımı söyledim ama bu önerim reddedildi.” dedi. Çalışanların açlık tehdidi altında bırakılmasının büyük bir sorun olduğunu vurguladı. 1 Temmuz’a kadar sorun çözülmezse Egemenlik Binası önünde eylem başlatacaklarını açıkladı.
İŞTEN ÇIKARMALARLA İLGİLİ ENDİŞELER
Yurdakul, Duman’ın “Buradan 1000 kişiyi işten atarak ben belediyeyi rahatlatacağım.” şeklindeki söylemini de eleştirdi ve bunun doğru olmadığını belirtti. İzmir’deki iş barışının korunması gerektiğinin altını çizen Yurdakul, “Doğru yerde buluşalım.” diyerek Başkan Duman’a çağrıda bulundu.
then "Add to Home Screen"