Gram Altın Ateşkes Haberleriyle Yükseldi

Dün ons altınındaki yükselişle gram altın yüzde 0,8 artarak 6 bin 630 liradan kapanırken, yeni günde de yüzde 0,6 değer kazanarak 6 bin 672 liraya yükseldi. Aynı dakikalarda çeyrek altın 11 bin 30 liradan, cumhuriyet altını 43 bin 913 liradan satılıyor. Altının onsu yüzde 0,6 değer kazancıyla 4 bin 523 dolardan işlem görüyor.

ATEŞKES HABERLERİ PETROL FİYATINDA GERİLEME SAĞLADI

ABD ile İran arasındaki haber akışı varlık fiyatlarında belirleyici oldu. Tarafların 60 günlük yeni ateşkes konusunda anlaştığı haberleri savaşın bitebileceği umudunu canlı tuttu. Olası uzlaşı ihtimali petrol fiyatlarını yumuşatarak enflasyon risklerini azalttı. Dün Brent petrolün varil fiyatı 90,7 dolara gerileyerek 21 Nisan’dan beri en düşük seviyeyi gördü. Günü 92,5 dolarda tamamlayan petrol yeni günde yüzde 0,8 düşüşle 91,7 dolarda.

ABD VERİLERİ BÜYÜME YAVAŞLAMASINI ORTAYA KOYDU

Gerileyen petrol fiyatları enflasyon endişelerini azaltınca ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,4315’e indi. Bu seviye son 20 günün en düşük değeri oldu. ABD Ticaret Bakanlığı ocak-mart dönemi GSYH ikinci tahminini açıkladı. Veri beklentilerin altında kalarak yüzde 1,6 büyüme gösterdi. Öncü veride yüzde 2 büyüme öngörülmüştü. Nisan ayı çekirdek PCE fiyat endeksi aylık yüzde 0,4 ile beklentilerin altında gerçekleşti. Yıllık bazda yüzde 3,3 ile tahminlere paraleldi. Ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya rağmen enflasyon riskleri güçlü kalmaya devam ediyor. Para piyasaları Fed’in yıl sonuna kadar bir faiz artışı yapabileceğini fiyatlıyor.

EKONOMİST BAYRAM ALTININ SEYRİNİ YORUMLADI

Ekonomist Muhammed Bayram, altının İran ile ABD arasındaki ateşkese yönelik haberlerle yükseldiğini belirtti. Bayram yatırımcının savaşın seyrini yakından takip ettiğini ifade etti. İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki kısıtlamaları gevşetmesi bu durumun altına yansıyacağını gösteriyor. Bayram savaşın Fed ve Avrupa Merkez Bankası’nı faiz artırmaya itebileceğini söyledi. Savaşın enflasyon yaratacağını ve bunun altın fiyatlarını uzun vadede olumsuz etkileyeceğini aktardı. Bayram “Ateşkes hemen sağlanırsa gram altın kısa vadede 7 bin 500 TL’ye yükselir” dedi. Orta vadede altının enflasyondan etkileneceğini belirten Bayram şu ifadeleri kullandı: Hürmüz krizi enflasyon yaratacağı için altın uzun vadede istenen seviyeye gelemez. Sene sonu için 10 bin TL öngörmüştük ancak mevcut durumda altın 8 bin 500 TL seviyesini görebilir.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Medvedev: AB Vatandaşları İçin Huzurlu Uyku Sona Erdi

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Avrupa Birliği vatandaşlarını uyardı. AB vatandaşlarının "dikkatli olması" gerektiğini savundu.

Marmaris’te Tur Teknesi Battı

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Cennet Adası açıklarında 110 yolcu taşıyan 'Bigboss Diamond' tur teknesi henüz belirlenemeyen bir arıza sonucu su alarak battı. Arıza fark edilince tekne karaya yakın bir noktaya yönlendirildi.

Bayram Sonrası Enflasyon Beklentileri Aştı

İran'daki savaş, küresel ekonomiler üzerinde ciddi bir baskı oluşturdu. Petrol fiyatları yükselirken enflasyonda artış endişesi doğdu.

Bayram Dönüşünde Trafik Yoğunluğu Başladı

Kurban Bayramı tatilini memleketinde ya da tatil beldelerinde geçiren vatandaşların bir bölümü dönüş yolculuğuna başladı. Özellikle Tekirdağ-İstanbul yolunun bazı noktalarında yoğunluk oluştu.

Kılıçdaroğlu ve Özel, Ayrı Adreslerde Bayramlaşacak

Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) yarın Ankara'da iki ayrı adreste bayramlaşma programı düzenlenecek ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu genel merkezde, Grup Başkanı Özgür Özel ise Güvenpark'ta partililere hitap edecek. Gözler her iki ismin vereceği mesajlara çevrilmiş durumda.