Merz’in Liderliği Tartışılıyor

Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in görevdeki ilk yılını doldurmasıyla popülaritesi düşüşe geçti. Reformlarda ilerleme sağlanamaması CDU içinde liderlik değişikliği tartışmalarını beraberinde getirdi. Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Başbakanı Hendrik Wüst olası bir alternatif olarak öne çıkıyor. Hükümet sözcüsü Stefan Kornelius bu iddiaları yorumlamayı reddetti. Kornelius, bu haberleri söylenti ve spekülasyon olarak nitelendirdi. Başbakanlıkta çalışma ortamının çok iyi olduğunu vurguladı. Hükümet reform gündemine odaklanmış durumda ve yan tartışmalardan kaçınılıyor. Ancak kamuoyu desteği ciddi şekilde düşüş gösterdi. Forsa araştırma şirketinin anketine göre Merz’den memnun olanların oranı yüzde 14. Memnun olmayanların oranı ise yüzde 84’e ulaştı. Berlin Özgür Üniversitesi’nden siyaset bilimci Aiko Wagner temel politika alanlarında yeterli ilerleme sağlanamadığını belirtti.

REFORMLAR ILERLEMIYOR

Merz hükümeti son dönemde birçok cepheden eleştirilerin hedefi haline geldi. Ekonomiyi canlandırmak için vaat edilen büyük harcama programı yavaş ilerliyor. Sağlık ve emeklilik sistemine yönelik reformlar koalisyon ortağı SPD ile anlaşmazlıklar nedeniyle tıkanmış durumda. Bu durum kamuoyu desteğine de doğrudan yansıdı. Anketlerde Merz’den memnun olmayanların oranı yüzde 84’e yükseldi.

AFD BASKISI BÜYÜYOR

Merz aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin yükselişini durdurmakta zorlanıyor. Son anketlerde AfD, CDU/CSU blokunun önünde yer alıyor. Merz’in olası rakibi Hendrik Wüst ise CDU’nun daha merkezci kanadında bulunuyor. Wüst, söylentiler hakkında doğrudan konuşmadı. Merz’in yerine geçmek isteyip istemediği sorusuna şu yanıtı verdi: “İyi bir futbolcu değilim.” Alman basını bu ifadeyi kesin bir yalanlama olarak yorumlamadı. Analistler, kısa vadede Merz’in görevden ayrılmasının olası görünmediğini belirtiyor. Eylül ayında AfD’nin güçlü olduğu doğu eyaletlerindeki seçimler baskıyı artırabilir. Reformlar tıkanmaya devam ederse ve AfD başarı kazanırsa Merz için süreç daha da zorlaşacak.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Kırıkkale’de İki Araç Çarpıştı, 3 Kişi Hayatını Kaybetti

Yalçın K'nin kullandığı otomobil ile Sermin E. idaresindeki araç, Ankara-Kaman kara yolu Karakeçili ilçesi Yeşilevler Mahallesi mevkisinde çarpıştı.

Sokakta Kadına Şiddete Genç Kadın Müdahale Etti

Osmangazi ilçesi İstanbul Yolu Caddesi'ndeki kaldırımda kimliği belirsiz bir erkek ile kadın arasındaki tartışma büyüyünce erkek kadını darbederek yere düşürdü. Kadın yerden kalkmaya çalışırken saldırgan boğazını sıktı.

Taksiciyi Takip Edip Bıçakladı

Saat 13.30 sıralarında Seyhan ilçesi Saydam Caddesi'nde taksi şoförü Hamza A. ile kimliği belirsiz bir otomobil sürücüsü arasında yol verme anlaşmazlığı çıktı.

Shenzhou-22 Taykonotları Dünya’ya Döndü

Pekin saatiyle 14.44'te Tiangong Uzay İstasyonu'ndan ayrılan Shenzhou-22 uzay aracı, İç Moğolistan'daki Dongfeng iniş alanına başarıyla indi. Dönüş kapsülünün yörünge ve itki modüllerinden ayrılmasının ardından ana paraşüt sorunsuz açıldı.

Medvedev: AB Vatandaşları İçin Huzurlu Uyku Sona Erdi

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Avrupa Birliği vatandaşlarını uyardı. AB vatandaşlarının "dikkatli olması" gerektiğini savundu.