ABD merkezli bir yayın kuruluşu, 13 Aralık’ta Marmara Denizi’nin derinliklerinde kaygı verici durumların mevcut olduğunu belirtti. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Britanyalı sismolog Stephen Hicks, “İstanbul hedef tahtasında” ifadelerini kullandı. Cornell Üniversitesi’nden depremsel araştırmalar yapan Judith Hubbard ise, “İstanbul yakınlarında meydana gelecek çok büyük bir deprem, muhtemelen yakın tarihin en kötü insani felaketlerinden birine yol açacak” şeklinde uyarılarda bulundu.
DEPREM BİLGİLENDİRMESİ
ABD’nin diplomatik temsilciliği, sosyal medya hesabından vatandaşlarını “Deprem sırasında ne yapmalı?” başlığıyla bilgilendirdi: “Deprem sırasında eğer içerideyseniz: Dışarı çıkmanın güvenli olduğundan emin olmadığınız sürece içeride kalın. ÇÖK: Düşmemek için el ve dizlerinizin üstüne çökün. KAPAN: Kollarınızla başınızı ve ensenizi koruyun. Mümkünse sağlam bir masanın altına girin. TUTUN: Sağlam bir mobilyanın altına girdiyseniz, bir tarafına tutunun ve mobilyayla birlikte hareket etmeye hazır olun. Yaralanmamak için olabildiğince az hareket edin. Asansör kullanmaktan kaçının. Gaz kokusu alırsanız bulunduğunuz yeri hemen terk edin.”
Dışarıda Olanlar İçin Talimatlar
Deprem sırasında eğer dışarıdaysanız: “Binalar, elektrik hatları, ağaçlar ve sokak lambalarından uzak, açık bir alana gidin. Araç sürüyorsanız, güvenli bir yerde sağa çekin, üst geçit ve köprülerden kaçının. Artçılara karşı hazırlıklı olun – her artçıda ÇÖKÜN, KAPANIN ve TUTUNUN. Yerel yetkililerin yayımladığı talimatlara uyun. Yollar kullanılamayacak durumda olabilir; bu da havalimanlarına erişimi zorlaştırabilir. Birkaç gün boyunca korunaklı bir yere sığınmaya hazırlıklı olun. Beklenmedik masrafları karşılayabilmek için seyahat sigortası yaptırın. Güncel güvenlik bildirimlerini almak için Smart Traveler Enrollment Program’a kaydolun.”
then "Add to Home Screen"