Abd Ve Çinin İsveç’teki Ticaret Görüşmeleri Tamamlandı

GÖRÜŞMELERİN SONUCU AÇIKLANIYOR

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer, iki gün süren görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenlediler. Bessent, “Toplantıların genel havası oldukça yapıcıydı.” diyerek, ABD’nin diğer ülkelerle olan ticaret anlaşmaları üzerinde de konuşmalar yaptıklarını belirtti. Çinli yetkililerin ABD’nin Japonya ve Avrupa ile yaptığı anlaşmaların büyüklüğü ve şartları karşısında şaşırdıklarını ifade etti. Ayrıca, Çin’in küresel aşırı üretim kapasitesi, yaptırım altındaki İran petrolünü satın alması ve Rusya’ya çift kullanımlı teknoloji sattığına dair endişelerini dile getirdiklerini aktardı.

YARIN TRUMP’LA GÖRÜŞME OLACAK

Bessent, mayıs ayında alınan tarife indirimine ilişkin sürenin uzatılması konusunda Çin tarafının anlaşma sağladığını belirtirken, “Ancak bu doğrultuda resmi bir karar almadık.” dedi. Başkan Trump ile yarın yapacakları buluşmada tarifelerin durdurulup durdurulmayacağına karar verileceğini söyledi.

TRUMP, GÖRÜŞMELERDEN BİLGİ ALACAK

Başkan Trump, İskoçya dönüşü uçakta basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Bessent ile telefonda konuştuğunu ve görüşmelerin “çok güzel” geçtiğini aktardı. Trump, çarşamba günü görüşmelerle ilgili daha fazla bilgi alacağını ifade etti. Çin basınında yer alan habere göre, ABD ve Çin heyetleri, müzakerelerin üçüncü turunda tarife artışlarına ara verme kararlarının uzatılması konusunda anlaştı. Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Li Chenggang, bu mutabakat kapsamında karşılıklı gümrük vergilerini askıya alma süresinin uzatılacağını duyurdu.

TİCARET GERİLİMİ VE TARİFE RESTLEŞMESİ

ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da, aralarında Çin’in de bulunduğu ticaret ortaklarına yönelik ek gümrük vergileri açıkladı. Çin’in bu duruma verdiği karşılık ile iki ülke arasında bir tarife restleşmesi başladı. Sonuç olarak, ABD, Çin’e uyguladığı gümrük tarifesini yüzde 145’e kadar çıkartırken, Çin de ABD’ye yüzde 125 gümrük tarifesi getirmişti. Tırmanan ticari gerilim sonrasında, ABD ve Çin yetkilileri, 10-11 Mayıs’ta Cenevre’de tarife müzakereleri yapmak üzere bir araya geldi ve karşılıklı gümrük vergilerini 90 gün boyunca düşürme kararı aldı. Görüşme sonrasında, 14 Mayıs’ta ABD’nin, Çin mallarına uyguladığı gümrük vergisini yüzde 145’ten yüzde 30’a, Çin’in ABD mallarına uyguladığı vergiyi ise yüzde 125’ten yüzde 10’a düşürmesi kararlaştırıldı. İki ülke yetkilileri, görüşmelerin ikinci turu için haziran ayında Londra’da bir araya gelerek, önceki ticaret anlaşmasının uygulanması için bir çerçeve üzerinde anlaştıklarını açıkladı.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye Kutlama Sürprizi

Galatasaray, Süper Lig 2025-2026 sezonunu şampiyon tamamladıktan sonra RAMS Park'ta kutlama yaptı. Kutlamalarda Fenerbahçe'ye yönelik sloganlar öne çıktı.

Aziz Yıldırım Jorge Jesus ile Yola Çıkmayı Planlıyor

Fenerbahçe'nin başkan adayı Aziz Yıldırım'ın, teknik direktörlük koltuğuna Jorge Jesus'u atamak istediği öne sürüldü.

Mourinho’nun Real Madrid’e Dönüşü Kesinleşiyor

Benfica'nın teklifini geri çeviren Jose Mourinho, şimdi Real Madrid'den gelecek yanıtı beklemeye başladı.

Etiya’dan Küresel Yatırım Atılımı Ve Hedefler

Türkiye’nin yazılım ihracat lideri Etiya, Quebecor Media Inc. ile stratejik bir anlaşma imzalayarak, ihracatı artırmayı hedefliyor. Quebecor, Türkiye'yi global merkez ilan etti.

SuperFresh Pizza Napoliten Lansmanını Gerçekleştirdi

SuperFresh, yeni premium pizza serisi Pizza Napoliten'i özgün bir lansman etkinliğiyle tanıttı. Davetlilere, İtalya atmosferinde, el yapımı hamur ve titiz malzeme seçimiyle restoran kalitesinde pizza deneyimi sunuldu.