Adana’da Limon Hasadı Başladı Fiyatlar Yükseliyor

LİMON HASADI BAŞLADI

Adana ve civarında limon hasadı resmi olarak başladı. Turunçgiller Kesim ve İhracat Tarihleri Belirleme Komisyonu’nun Mayer ve Enterdonat cinsi limonlarda 25 Eylül itibarıyla hasada izin vermesiyle Çukurova’daki limon bahçelerinde sezon açılıyor. Yurt içi ve Avrupa’dan gelen yoğun talep üzerine işçiler, bahçelere girip ilk hasadı türkü eşliğinde yapıyor. Üreticiler, kış aylarında yaşanan don olayları ve haziran ayında meydana gelen aşırı sıcakların meyve oluşumunu olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Bu sebeple rekolte, bu yıl düşük seviyelerde kalıyor. Geçen yıl bahçede 1 TL’ye satılan Mayer cinsi limon, bu sezon 20 TL’den satışa sunuluyor. Enterdonat cinsi limon ise 5 TL’den alıcı bulurken, bu yıl fiyatı 30-35 TL’ye kadar yükseliyor.

REKOLTE DÜŞÜK, FİYAT YÜKSEK

35 dönümlük arazide üretim yapan Berkant Balım, bu yıl rekoltenin ciddi şekilde düştüğünü belirtiyor. “Normalde 100 tona yakın ürün alabiliyorduk ama bu yıl 24 ton çıktı. Geçen yıl 3 bin ton ihracat yaparken bu yıl bin tona ulaşabilirsek şanslı sayacağız. Rekolte kaybımız çok yüksek. Limon dalında fiyatlar yüksek seyrediyor. Geçen yıl Mayer cinsi limon 1-2 TL’ye kadar düşmüştü, bahçede kalan olmuştu. Bu yıl Mayer cinsi 20-25 TL, Enterdonat cinsi ise ihracata 30-35 TL bandında bahçeden alıcı buluyor. Avrupa ülkeleri özellikle Rusya ve Polonya’dan yoğun talep gösteriyor. Fiyatların artması bekleniyor ancak işçilik ve gümrük masrafları da üreticiye yük oluyor” dedi. Bahçelerde hasat yapan işçiler de, kışta yaşanan don olayları nedeniyle verimin geçtiğimiz yıllara göre oldukça düşük olduğunu aktarıyor. İlk kesimlerde türkü söyleyerek mesaiye başlayan narenciye işçilerinden Hatice Duran, zorlu sezonun başladığını dile getiriyor.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Kadir İnanır Yeniden Hastaneye Kaldırıldı

Kadir İnanır, sağlık problemleri nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Usta oyuncunun yoğun bakımda tedavisinin devam ettiği ve hayranlarını endişelendirdiği bildirildi.

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye Kutlama Sürprizi

Galatasaray, Süper Lig 2025-2026 sezonunu şampiyon tamamladıktan sonra RAMS Park'ta kutlama yaptı. Kutlamalarda Fenerbahçe'ye yönelik sloganlar öne çıktı.

Aziz Yıldırım Jorge Jesus ile Yola Çıkmayı Planlıyor

Fenerbahçe'nin başkan adayı Aziz Yıldırım'ın, teknik direktörlük koltuğuna Jorge Jesus'u atamak istediği öne sürüldü.

Mourinho’nun Real Madrid’e Dönüşü Kesinleşiyor

Benfica'nın teklifini geri çeviren Jose Mourinho, şimdi Real Madrid'den gelecek yanıtı beklemeye başladı.

Etiya’dan Küresel Yatırım Atılımı Ve Hedefler

Türkiye’nin yazılım ihracat lideri Etiya, Quebecor Media Inc. ile stratejik bir anlaşma imzalayarak, ihracatı artırmayı hedefliyor. Quebecor, Türkiye'yi global merkez ilan etti.