AKB Başkanı Masato Kanda Türkiye Ziyareti Gerçekleştirdi

Asya Kalkınma Bankası (AKB) Başkanı Masato Kanda, Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Kanda’nın ziyareti sırasında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile önemli bir görüşme yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan bilgilendirmeye göre, Kanda, 12-13 Kasım tarihlerinde Türkiye’de bulunarak Bakan Şimşek ile bir araya geldi.

YENİ İŞ BİRLİĞİ İMKANLARI

Görüşmede, Türkiye’nin 1991 yılında üye olduğu AKB’de, 2024 yılı itibarıyla bölgesel üye statüsüne geçişinin getirdiği yeni iş birliği imkanları kapsamlı bir biçimde ele alındı. Açıklamada, “Bu statü değişikliği ile birlikte, kamu ve özel sektörümüzün Banka’nın uygun koşullu finansman ve teknik destek imkanlarından faydalanması mümkün hale gelmiştir” ifadelerine yer verildi. Toplantı sırasında, 2025-2027 döneminde Türkiye’de yapılacak faaliyetlere yönelik Ara Dönem Ülke Ortaklık Stratejisi (Interim Country Partnership Strategy-ICPS) tanıtıldı. Strateji, şubat ayındaki depremlerin ardından yeniden yapılanma süreci ve afetlere karşı daha dirençli altyapının güçlendirilmesi, insan kaynakları geliştirme, su, gıda ve enerji güvenliğini artırmaya yönelik kalkınma projeleri gibi önemli hedefler içeriyor.

MÜHİM GELİŞMELER

AKB’nin, Türkiye’deki kamu ve özel sektör projelerine 2025 yılı itibarıyla 1 milyar dolar kaynak aktaracağı; 2026 ve 2027’de ise her yıl 3 milyar dolar finansman sağlamayı hedeflediği belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, çok taraflı kalkınma bankalarıyla yürütülen iş birliğinin, Türkiye’nin güvenilir bir kalkınma ortağı olarak konumunu güçlendirdiğini vurguladı. “Bugün itibarıyla bu kuruluşlarla yürütülen projelerin toplam aktif portföyü yaklaşık 40 milyar dolara ulaştı. Bu güçlü iş birliği, ekonomi programımıza duyulan uluslararası güvenin somut bir göstergesidir” denildi.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Kadir İnanır Yeniden Hastaneye Kaldırıldı

Kadir İnanır, sağlık problemleri nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Usta oyuncunun yoğun bakımda tedavisinin devam ettiği ve hayranlarını endişelendirdiği bildirildi.

Galatasaray’dan Fenerbahçe’ye Kutlama Sürprizi

Galatasaray, Süper Lig 2025-2026 sezonunu şampiyon tamamladıktan sonra RAMS Park'ta kutlama yaptı. Kutlamalarda Fenerbahçe'ye yönelik sloganlar öne çıktı.

Aziz Yıldırım Jorge Jesus ile Yola Çıkmayı Planlıyor

Fenerbahçe'nin başkan adayı Aziz Yıldırım'ın, teknik direktörlük koltuğuna Jorge Jesus'u atamak istediği öne sürüldü.

Mourinho’nun Real Madrid’e Dönüşü Kesinleşiyor

Benfica'nın teklifini geri çeviren Jose Mourinho, şimdi Real Madrid'den gelecek yanıtı beklemeye başladı.

Etiya’dan Küresel Yatırım Atılımı Ve Hedefler

Türkiye’nin yazılım ihracat lideri Etiya, Quebecor Media Inc. ile stratejik bir anlaşma imzalayarak, ihracatı artırmayı hedefliyor. Quebecor, Türkiye'yi global merkez ilan etti.