DENİZ ŞEYTANI PANİK YARATIYOR
Akdeniz bölgesinde ‘deniz şeytanı’ olarak adlandırılan ‘şeytan vatozları’nın sahillere vurması, büyük bir korkuya ve paniğe sebep oldu. Bilim insanları bu duruma şaşırmış durumda ve henüz bir açıklama yapılmamış. ‘Şeytan Vatozu’ ismiyle bilinen Mobula Mobular cinsi vatozların ağırlıklarının 1 ton olduğu ve insanlara zarar verebileceği bilgisi verildi.
KARAYA VURMA OLAYLARI ARTIYOR
Son aylarda İspanya’da 20, İtalya’da 14, Yunanistan’da 12 ve Fransa’da 6 gibi sayılarda derin sularda ve açık denizde yaşayan vatozların karaya kadar vurması, bazılarının da kendini karaya atması korku ve paniği daha da artırdı. Dünyanın en büyük ikinci vatozu olan Mobula mobular cinsinin, beş metrelik bir kanat açıklığına ve bir tondan fazla ağırlığa ulaşması, neden karaya vurduklarının araştırılmasına sebep oldu.
ÜLKELER ALARM VERDİ
Karaya vuran vatozların en çok görüldüğü İspanya’da, Akdeniz ülkelerinden çeşitli kuruluşlardan oluşan uzman bir çalışma grubu kuruldu. Uzmanlar, vatozların karaya vurmasının nedenine dair henüz tanımlanmamış bir unsurun var olduğunu belirtiyor. “VATOZU BULANLAR ACİL YARDIMA HABER VERSİN” diyen uzmanlar, sahilde veya denizde vatoz görüldüğünde kesinlikle dokunulmaması gerektiğini, acil olarak 112 numaralı acil yardım hattına bilgi verilmesini istiyor. Erken müdahale ile vatozun kurtarılabileceği, bu nedenle onu elle tutmamak veya denize iteklemenin insanların güvenliğini tehlikeye atabileceği belirtildi.
HEMEN YETKİLİLERE BİLGİ VERİLMELİ
Sahilde karaya kadar ulaşan dev bir vatoz, turistler tarafından görüntülendi ve ilgiyle izlendi. Ayrıca, Uluslararası Save Our Seas Foundation (Denizleri Koruma Vakfı) Akdeniz’de karaya vuran vatozların fotoğraflarını paylaşarak, insanları vatozlara ve doğaya karşı duyarlı olmaya çağırıyor. Vakıf ve bilim insanları gerekli incelemeleri başlatırken, vatozlardan mümkün olduğunca uzak durulması ve görüldüğü takdirde hemen yetkililere bilgi verilmesi gerektiği vurgulandı.